Reklama

Reklama

Pieczeń borowikowo-jaglana

Pieczeń nadziana kaszą to ciekawa propozycja dla miłośników mięsa drobiowego, którzy szukają odmiany. Nadzienie można przygotować na trzy różne sposoby - każdy wariant smakuje wyśmienicie!

Czas przyrządzenia: 100 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 kilogram filetu z indyka
  • 10 dag suszonych borowików (ew. podgrzybków)
  • 1 szkl. kaszy jaglanej
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1/2 kostki bulionu drobiowego
  • olej do smażenia
  • pieprz mielony
  • sól

Sposób przygotowania:

1. Grzyby opłucz, namocz w zimnej wodzie. Po 20 minutach zagotuj, zmniejsz płomień i gotuj 10 minut. Osącz, zachowując wywar, posiekaj. Kaszę wsyp na sitko i dokładnie opłucz pod strumieniem zimnej bieżącej wody. Przesyp do garnka. Zalej 2 szkl. zimnej wody, dodaj 1/2 łyżeczki soli i zagotuj. Zmniejsz płomień, przykryj garnek i gotuj 10 min.

Reklama

2. Cebulę obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła  i 2 łyżki oleju. Zeszklij cebulę, dodaj grzyby. Oprósz solą i pieprzem, smaż 4 minuty. Dodaj do połowy kaszy. Dołóż musztardę, przypraw na pikantnie solą i pieprzem.

3. Mięso opłucz, osusz, rozetnij  i rozbij na duży płat. Oprósz solą i pieprzem. Na środku rozłóż farsz. Zwiń roladę i zwiąż ją nitką. Na patelni rozgrzej olej, obsmaż  roladę. Przełóż do formy. W 1 szkl. wody z gotowania grzybów rozpuść kostkę drobiową. Podlej mięso. Przykryj folią aluminiową i piecz 60 minut w 180 st. 5 minut przed końcem wsyp resztę kaszy,  wymieszaj z sosem z dna formy.

Pomysły na dwa inne nadzienia z kaszą

Delikatne ziarenka jaglane są świetną bazą do przygotowania pysznych farszów. Kasza dobrze się klei, znakomicie łączy ze smakami innych składników.

Ziołowo-cebulowe

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij 2 obrane i posiekane cebule. Dodaj do ugotowanej kaszy. Opłucz, osusz  i posiekaj po 1/2 pęczka natki pietruszki oraz koperku. Zieleninę wsyp do kaszy. Dołóż 6 pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów  z zalewy. Przypraw solą i pieprzem. 

Pomidorowe

Ugotowaną kaszę wymieszaj z 1 posiekaną i zeszkloną cebulą, 3 łyżkami koncentratu pomidorowego i łyżką oregano. Dodaj 3 łyżki posiekanych kaparów, przypraw pieprzem mielonym.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: pieczeń

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje