Pieczeń drobiowa z cukinią
Możesz ją zaserwować zarówno na wyjątkowa okazję, jak i zwykły obiad. Świetnie sprawdzi się w czasie świąt wielkanocnych. Dodatek cukinii sprawi, że pieczeń będzie soczysta i wyjątkowo smaczna.
Składniki
- 1 kg cukinii
- 1 cebula
- 4 jajka
- 1/2 kg mielonego mięsa indyka
- 100 ml oleju
- 25 dag bułki tartej
- oregano
- sól, pieprz
- 2-3 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
12 porcji
Sposób przygotowania:
1. Cukinię umyj, zetrzyj na tarce razem ze skórką. Posól, a potem dobrze odciśnij. Cebulę drobno poszatkuj. Dodaj do mięsa. Wsyp cukinię. Dodaj olej, bułkę tartą i żółtka, wymieszaj.
2. Białka ubij, wmieszaj do masy na pieczeń. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem, przeciśniętym czosnkiem, suszonym oregano i gałką muszkatołową.
3. Masę przełóż do wyłożonej pergaminem formy. Piecz godzinę w 180°C.