Reklama

Pieczeń drobiowa z cukinią

Możesz ją zaserwować zarówno na wyjątkowa okazję, jak i zwykły obiad. Świetnie sprawdzi się w czasie świąt wielkanocnych. Dodatek cukinii sprawi, że pieczeń będzie soczysta i wyjątkowo smaczna.

Czas przyrządzenia: ok. 80 min
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 1 kg cukinii
  • 1 cebula
  • 4 jajka
  • 1/2 kg mielonego mięsa indyka
  • 100 ml oleju
  • 25 dag bułki tartej
  • oregano
  • sól, pieprz
  • 2-3 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

1. Cukinię umyj, zetrzyj na tarce razem ze skórką. Posól, a potem dobrze odciśnij. Cebulę drobno poszatkuj. Dodaj do mięsa. Wsyp cukinię. Dodaj olej, bułkę tartą i żółtka, wymieszaj.

2. Białka ubij, wmieszaj do masy na pieczeń. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem, przeciśniętym czosnkiem, suszonym oregano i gałką muszkatołową.

3. Masę przełóż do wyłożonej pergaminem formy. Piecz godzinę w 180°C.

Świat kobiety
Dowiedz się więcej na temat: pieczeń | wielkanocne potrawy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy