Reklama

Reklama

Pieczeń smakowicie nadziana

Soczysta pieczeń nadziewana papryką to nasza propozycja na uroczysty obiad, który zachwyci domowników oraz gości. Jej przygotowanie nie jest pracochłonne, a efekt "wow" gwarantowany!

Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 2 kg surowej szynki
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 czerwone papryki
  • 1 papryczka chili
  • 7 łyżek oliwy
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • 1 szkl. bulionu warzywnego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Szynkę opłucz i wytrzyj ręcznikiem papierowym do sucha. Ostrym i długim nożem wytnij w środku kieszeń na nadzienie.

Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj go z czterema łyżkami oliwy. Mięso posyp solą i pieprzem, a następnie natrzyj oliwą z czosnkiem. Odłóż na kilka godzin do lodówki (min. 3 godziny).

Umyj papryki oraz chili, oczyść je z pestek. Chili drobno posiekaj, a paprykę potnij na grubsze paski. Wymieszaj razem. Do kieszonki w mięsie włóż ok. 2/3 mieszanki.

Mięso włóż do żaroodpornego naczynia, podlej bulionem, przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Piecz około 90 minut.

Reklama

Cebulę obierz, grubo posiekaj.1/2 masy paprykowej drobno posiekaj i wymieszaj z cebulą.

Około 30 minut przed końcem pieczenia mięso posmaruj pozostałą oliwą wymieszaną z musztardą. Posyp resztą papryki z chili i cebulą. Ponownie wstaw do piekarnika.

INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: pieczeń

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje