Pieczeń w majonezie
Znane danie w nowej odsłonie.

Składniki
- 80 dag płaskiego schabu karkowego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 4 listki laurowe
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki mielonej
- ostrej papryki
- sól
- czarny pieprz
- mieszanka warzyw: kilka różyczek brokuła, plasterki marchewki, ziarenka kukurydzy, paski czerwonej papryki
- 7-8 ziemniaków
- 1 łyżeczka mąki pszennej
1. Masło stop, gdy ostygnie, wymieszaj z papryką oraz szczyptą pieprzu. Utrzyj z majonezem, musztardą i cukrem.Mięso umyj, osusz i natrzyj 1 łyżką soli. Obłóż 2 pokruszonymi listkami laurowymi, posmaruj majonezem z dodatkami.Przykryj i wstaw na przynajmniej godzinę do lodówki.2. Nagrzej piekarnik do 180°C. Włóż schab do naczynia żaroodpornego, piecz ok. 60 minut pod przykryciem. Ziemniaki obierz, ugotuj.