Pieczeń z mięsa mielonego
Z wyjątkowym sosem.
Składniki:
- 2 papryczki chili
- 400 g keczupu
- 100 g brązowego cukru
- 6 łyżek octu winnego białego
- 100 ml mocnej kawy\4 łyżki Whiskey
- 4 łyżki miodu
- 3 kromki pieczywa tostowego
- 1 cebula
- 6 gałązek majeranku
- 600 g mielonej wołowiny
- 400 g mielonej wieprzowiny
- 1 łyżka musztardy
- 1 jajko
- Łyżeczka soli
- Łyżeczka pieprzu
- 100 g boczku wędzonego
Przygotowanie:
Z chili usunąć pestki, resztę drobno pokroić. W rondelku umieścić keczup, chili, cukier, ocet, kawę, Whiskey i miód i gotować przez 15 minut, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Ostudzić.
Pieczywo namoczyć. Cebulę pokroić w drobna kostkę. Mięso mielone, musztardę, jajko, sól, pieprz, majeranek, odciśnięte pieczywo umieścić w misce i wyrobić na jednolitą masę. Prostokątną formę wyłożyć plastrami boczku tak, aby częściowo wystawały poza formę. Nałożyć mięso i nakryć je wolnymi końcami plastrów boczku (tak, aby pieczeń była zawinięta w boczek). Piec w 175 st. C przez godzinę. Podawać z przygotowanym sosem.