Pieczeń z papryką
Soczysta pieczeń nadziewana papryką to nasza propozycja na uroczysty obiad, który zachwyci twoich gości.
Sposób przygotowania:
1. Szynkę opłucz, wytrzyj do sucha. Czosnek przeciśnij przez praskę. W mięsie wytnij kieszeń. Wymieszaj 3 łyżki oliwy z czosnkiem. Mięso posyp solą i pieprzem. Natrzyj oliwą z czosnkiem. Odłóż na 2 godziny w chłodne miejsce.
2. Papryki i chili oczyść z pestek. Opłucz, osusz. Chili posiekaj, a strąki papryki potnij w grubsze paski. Do kieszonki w mięsie włóż ok. 2/3 papryki. Szynkę przełóż do brytfanki. Podlej bulionem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Piecz 90 minut.
3. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Pozostałe paski papryki drobniutko pokrój, wymieszaj z chili i cebulą. Na 25 minut przed końcem pieczenia mięso posmaruj pozostałą oliwą wymieszaną z musztardą. Posyp resztą papryki z chili i cebulą. Gotową pieczeń udekoruj
Rada kucharza: pieczone mięso odstaw na 15 min. W tym czasie soki rozejdą się równomiernie i cała pieczeń będzie jednakowo soczysta.