Pieczeń z rozmarynem
Smaczne danie główne, z którego... może powstać dodatkowy obiad!

Składniki
- kurczak (ok. 1,2 kg)
- 5 łyżek masła
- 1/4 łyżeczki suszonego lub 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 1/4 łyżeczki suszonego majeranku
- 3 łyżki siekanej natki pietruszki
- łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
- 6 łyżek białego wina
- 2 cytryny
- ziemniaki (4-5 sztuk)
4 osób
Sposób przygotowania
1. Umyj i osusz kurczaka. Utrzyj masło z rozmarynem, majerankiem, pietruszką, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Połowę masła włóż do kurczaka. Resztą go natrzyj. Włóż do natłuszczonej brytfanny z pokrojonymi cytrynami i ziemniakami. 2. Piecz ok. 60 min w temp. 180°C, odwracając. W trakcie pieczenia podlewaj też wodą, winem i wytwarzają- cym się sosem. Podaj z upieczonymi ziemniakami.