Pieczona Alaska
Przepis Sary La Fountain. Na 4-8 porcji.

Składniki
- 1 biszkopt
- słoik dżemu malinowo-jagodowego
- 2-3 łyżki chipsów z białej czekolady
- 1 l lodów waniliowych
- 1 l lodów truskawkowych
Składniki
- na bezę
- 4 białka z jaj
- 150 ml cukru
- 200 ml cukru pudru
Przygotowanie:
Gotowy biszkopt posmaruj dżemem. Posyp białą czekoladą. Na bazę z biszkoptu nałóż lody, możesz po wierzchu też posypać czekoladą. Wstaw do zamrażalnika.
Ubij białka, dodaj cukier i nadal ubijaj na sztywną pianę (po odwróceniu miski, masa nie wypada).
Łyżką wmieszaj cukier puder.
Nałóż pianę na biszkopt z lodami. Przypiecz małym palnikiem lub wstaw na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 250 st. C. Podawaj natychmiast.
Przepis autorstwa Sary La Fountain. Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.