Pieczona biała kiełbasa
Szybkie danie.

Składniki na 8 porcji:
- 4 pętka białej kiełbasy, - olej, - około 2 szklanek piwa, - liść laurowy, - 3-4 goździki, - po 4 ziarenka zielonego pieprzu i ziela angielskiego, - 2 cebule, - sól, pieprz, cukier, - do dekoracji: papryczka chili
Przygotowanie:
1. Kiełbasę posmarować olejem. Włożyć do foremki i do wysokości 2/3 zalać piwem. Dołożyć listek laurowy, goździki, pieprz i ziele angielskie. Wstawić do piekarnika 200 st. C i piec 1 godzinę. Po około 30 minutach kiełbasę obrócić. 2. Obrać cebulę. Pokroić w cienkie plasterki. Przysmażyć na oleju na złoto-brązowy kolor. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem (nie zaszkodzi też odrobina majeranku i kminku).3. Strączek papryczki chili rozkroić wzdłuż, usunąć nasionka, strączek pokroić w cienkie plasterki. Gotową kiełbasę ułożyć na półmisku. Ozdobić cebulką. Posypać papryczką chili. Udekorować, całym strączkiem papryczki. Podawać z chrzanem lub musztardą. Czas przygotowania: 70 minut 1 porcja: 480 kcal