Pieczona biała kiełbasa
Szybkie danie.
- 4 pętka białej kiełbasy,
- olej,
- około 2 szklanek piwa,
- liść laurowy,
- 3-4 goździki,
- po 4 ziarenka zielonego pieprzu i ziela angielskiego,
- 2 cebule,
- sól, pieprz, cukier,
- do dekoracji: papryczka chili
Przygotowanie:
1. Kiełbasę posmarować olejem. Włożyć do foremki i do wysokości 2/3 zalać piwem. Dołożyć listek laurowy, goździki, pieprz i ziele angielskie. Wstawić do piekarnika 200 st. C i piec 1 godzinę. Po około 30 minutach kiełbasę obrócić.
2. Obrać cebulę. Pokroić w cienkie plasterki. Przysmażyć na oleju na złoto-brązowy kolor. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem (nie zaszkodzi też odrobina majeranku i kminku).
3. Strączek papryczki chili rozkroić wzdłuż, usunąć nasionka, strączek pokroić w cienkie plasterki. Gotową kiełbasę ułożyć na półmisku. Ozdobić cebulką. Posypać papryczką chili. Udekorować, całym strączkiem papryczki. Podawać z chrzanem lub musztardą.
Czas przygotowania: 70 minut
1 porcja: 480 kcal