Pieczona owsianka z rabarbarem
Pyszne śniadanie z rabarbarem, truskawkami i jogurtem greckim

Składniki
- 180 g błyskawicznych płatków owsianych
- 100 g orzechów włoskich, uprażonych
- 280-320 g mleka 3,2% (można zastąpić mlekiem roślinnym)
- 2 jaja od kur z wolnego chowu
- 4-5 łyżeczek g masła kokosowego lub klarowanego
- 3-4 łyżeczki miodu z polskiej pasieki
- 1 laska wanilii
- ¼ łyżeczki cynamonu
- 1/5 łyżeczki soli
- 2 łodygi rabarbaru
- 15 średniej wielkości truskawek
- 300 g jogurtu greckiego
Sposób przygotowania
Orzechy włoskie siekamy i łączymy z płatkami owsianymi, cynamonem i solą. Masło delikatnie podgrzewamy, aby stało się płynne, ściągamy z ognia i studzimy. Dolewamy mleko, jaja, miód i ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Łączymy ze sobą suche i mokre składniki.Rabarbar i truskawki myjemy.
Rabarbar kroimy na kawałki wielkości kęsa, truskawki przekrajamy na pół. Dodajemy owoce do owsiano - mlecznej mikstury, wylewamy wszystko do formy (np. Tefal Easy Grip), wyrównujemy i pieczemy w 180°C przez 25-30 minut. Porcję ciepłej owsianki podajemy z jogurtem greckim i świeżymi owocami.