Pieczona perliczka, faszerowana śliwkami kalifornijskimi i orzechami
Przepis autorstwa Mariety Mareckiej

Składniki
- 2 perliczki
- Kilka plastrów wędzonego boczku
- 200 - 250 g wątróbki drobiowej
- 150 g śliwek kalifornijskich
- ½ szklanki orzechów włoskich
- 1 mała cebula
- 8 listków szałwii
- 2 łyżki masła
- Sól, pieprz
- 1 szklanka czerwonego wina + do podlania perliczek
- 1 łyżeczka majeranku
- ½ szklanki ugotowanej kaszy owsianej
- Mąka do obtoczenia wątróbki
Sposób przygotowania
Perliczkę zalewamy na noc zimną wodą, następnego dnia osuszamy ją, nacieramy solą, pieprzem i majerankiem z zewnątrz i wewnątrz. Odkładamy ją bez przykrycia do lodówki. W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulkę kroimy bardzo drobno, rozgrzewamy masło i dusimy na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy listki szałwii, pokrojone drobniej śliwki i krótko razem smażymy. Następnie dolewamy wino i odparowujemy, aż zredukujemy trochę płyn. Następnie cebulę i śliwki łączymy z kaszą. Wątróbki moczymy w mleku, osuszamy, obtaczamy w mące i smażymy na różowo na rozgrzanym maśle. Jak trochę przestygną kroimy je drobniej i łączymy z kaszą. Orzechy krótko prażymy na suchej patelni, kroimy drobniej i dodajemy do kaszy. Farsz przyprawiamy solą, pieprzem i wkładamy go do wnętrza perliczki. Perliczkę owijamy szczelnie boczkiem, mocujemy go nicią, związujemy nóżki perliczki, polewamy całość winem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 1,5 h. Perliczkę można w trakcie pieczenia kilka razy przewrócić oraz polewać płynem
spod pieczenia. Jeśli zbyt mocno zacznie się przypiekać całość można przykryć
arkuszem papieru do pieczenia. Po tym czasie perliczkę wyciągamy z pieca,
dajemy jej odpocząć przez ok. 15 minut przed krojeniem.