PIECZONA ROLADA SEROWA Z KURCZAKIEM, SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI
Aż ślinka cieknie!

Składniki
- ROLADA:
- ser żółty Gouda Serenada - 330g
- jogurt grecki - 3 łyżki
- jajko rozm. M - 4 szt
- FARSZ:
- filet z kurczaka - ok. 500 g
- świeży szpinak - 100 g
- biała cebula - 1 szt
- suszone pomidory w oleju - 100 g
- czosnek - 2 ząbki
- masło min. 82% - 1 łyżka
- sól, pieprz, chili, papryka słodka
Sposób przygotowania
Jajka lekko ubijamy, dodajemy jogurt grecki oraz starty ser żółty Gouda Serenada, mieszamy, a następnie wykładamy równomiernie na blachę (22 x26) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 17-20 minut w 160 (z termoobiegiem) , wyjmujemy, delikatnie odrywamy papier i odwracamy. Lekko studzimy. Filet z kurczaka kroimy na plastry (kotlety), rozbijamy, doprawiamy solą, pieprzem, chili i słodką papryką. Na maśle przesmażamy szpinak z drobno posiekaną cebulką oraz czosnkiem, studzimy, dodajemy posiekane suszone pomidory. Na lekko wystudzone ciasto rozkładamy mięso, układamy warzywa, zwijamy w roladę (ciasno). Układamy na blasze i pieczemy ok. 35 minut/160 st.C. Podajemy na ciepło.
Smacznego!