Pieczone gęsie udka
Kruche, a zarazem soczyste, słynne w Wielkopolsce

Składniki
- 4 udka z gęsi (mogą być także piersi)
- sól, pieprz
- suszony majeranek
- gałązki świeżego tymianku
Składniki
na jarzynkę (dodatek)
- mała główka czerwonej kapusty
- 2 łyżki octu winnego
- łyżka oleju
- 2 łyżki miodu
- czerwona cebula
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Udka natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Włóż na noc do lodówki.
2. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Udka obsmaż na patelni z każdej strony (nie trzeba dodawać tłuszczu – wytopi się z udek). Ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika. Na patelnię po udkach wlej szkl. wody, zagotuj i zdejmij. Po 15 min wyjmij mięso z piekarnika, podlej płynem z patelni, przykryj naczynie i ponownie wstaw do piekarnika. Zmniejsz temp. do 160°C i piecz ok. godz. i 15 min. W trakcie pieczenia udka obróć. Przygotuj modrą kapustę: poszatkuj ją, a następnie zalej kilkoma szkl. wody i gotuj pod przykryciem do miękkości (ok. 15 min).
3. Do ugotowanej kapusty dodaj posiekaną cebulę, miód, sól, pieprz, skrop octem i olejem, dokładnie wymieszaj. Udka podaj z kapustą oraz pyzami.