Pieczone gęsie udka

Kruche, a zarazem soczyste, słynne w Wielkopolsce

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Udka natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Włóż na noc do lodówki.

2. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Udka obsmaż na patelni z każdej strony (nie trzeba dodawać tłuszczu – wytopi się z udek). Ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika. Na patelnię po udkach wlej szkl. wody, zagotuj i zdejmij. Po 15 min wyjmij mięso z piekarnika, podlej płynem z patelni, przykryj naczynie i ponownie wstaw do piekarnika. Zmniejsz temp. do 160°C i piecz ok. godz. i 15 min. W trakcie pieczenia udka obróć. Przygotuj modrą kapustę: poszatkuj ją, a następnie zalej kilkoma szkl. wody i gotuj pod przykryciem do miękkości (ok. 15 min).

3. Do ugotowanej kapusty dodaj posiekaną cebulę, miód, sól, pieprz, skrop octem i olejem, dokładnie wymieszaj. Udka podaj z kapustą oraz pyzami.

Zmysłowe smaki: Pierś gęsi z musem jabłkowo-imbirowymInteria.tv
Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas