Pieczone gęsie udka

Kruche, a zarazem soczyste, słynne w Wielkopolsce

Czas przyrządzenia: 45 minut
Składniki dla: 4 osoby

Składniki

  • 4 udka z gęsi (mogą być także piersi)
  • sól, pieprz
  • suszony majeranek
  • gałązki świeżego tymianku

Składniki na jarzynkę (dodatek)

  • mała główka czerwonej kapusty
  • 2 łyżki octu winnego
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki miodu
  • czerwona cebula
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Udka natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Włóż na noc do lodówki. 

Reklama

2. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Udka obsmaż na patelni z każdej strony (nie trzeba dodawać tłuszczu – wytopi się z udek). Ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika. Na patelnię po udkach wlej szkl. wody, zagotuj i zdejmij. Po 15 min wyjmij mięso z piekarnika, podlej płynem z patelni, przykryj naczynie i ponownie wstaw do piekarnika. Zmniejsz temp. do 160°C i piecz ok. godz. i 15 min. W trakcie pieczenia udka obróć. Przygotuj modrą kapustę: poszatkuj ją, a następnie zalej kilkoma szkl. wody i gotuj pod przykryciem do miękkości (ok. 15 min). 

3. Do ugotowanej kapusty dodaj posiekaną cebulę, miód, sól, pieprz, skrop octem i olejem, dokładnie wymieszaj. Udka podaj z kapustą oraz pyzami.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje