Pieczone jabłka

Tak zapieczone jabłka smakują naprawdę wyjątkowo. Możesz też przygotować inne warianty nadzienia: orzechy włoskie zmiksowane z miodem lub powidłami śliwkowymi, pokrojone suszone morele i śliwki bądź masę marcepanową.

Ciepłe, zapieczone jabłka to najsmaczniejszy deser.
Ciepłe, zapieczone jabłka to najsmaczniejszy deser. 123RF/PICSEL

Składniki:

kwaśne jabłka (np. szare renety)

rodzynki wymieszane z brązowym cukrem i skórką startą z cytryny

Sposób przygotowania:

1. Umyj jabłka. Odetnij czubek każdego z nich i ostrym nożykiem lub obieraczką wykrój ze środka gniazda nasienne.

2. Przygotuj nadzienie i napełnij nim otwory w jabłkach. Przykryj owoce odkrojonymi czubkami. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.

3. Wstaw jabłka do piekarnika. Piecz, aż będą miękkie i zaczną pękać. Podawaj gorące.

Przepis na faszerowaną paprykęInteria Kulinaria
Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas