Reklama

Reklama

Pieczone krążki

Nasączone pysznym syropem

Czas przyrządzenia: 90 minut
Składniki dla: 24 sztuk

Składniki

  • 1 i 1/3 szklanki letniego mleka
  • paczka drożdży suchych (7 g)
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 5 szkl. mąki
  • łyżeczka soli
  • syrop malinowy do nasączenia i polania (ilość wg uznania)

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiej, wymieszaj z drożdżami.Dodaj resztę składników,wyrób, pod koniec dodaj masło.Wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkiei elastyczne. Uformuj w kulę, przykryj,odstaw w ciepłe miejsce dopodwojenia objętości (ok. 1 godz).

2. Po tym czasie krótko wyrób, rozwałkujna gr. 1,5 cm. Szklanką wytnijkoła, mniejszą foremką wytnij dziurki. Krążki ułóż na blasze na papierzedo pieczenia. Przykryj i odstaw, byjeszcze podrosły. Piecz w 180ºC 8-10min. Po upieczeniu ostudź. Nasączi polej krążki malinowym syropem

Świat kobiety

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje