Pieczone krążki
Nasączone pysznym syropem

Składniki
- 1 i 1/3 szklanki letniego mleka
- paczka drożdży suchych (7 g)
- 2 łyżki stopionego masła
- 2/3 szklanki cukru
- 2 jajka
- 5 szkl. mąki
- łyżeczka soli
- syrop malinowy do nasączenia i polania (ilość wg uznania)
24 sztuk
Sposób przygotowania
1. Mąkę przesiej, wymieszaj z drożdżami.Dodaj resztę składników,wyrób, pod koniec dodaj masło.Wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkiei elastyczne. Uformuj w kulę, przykryj,odstaw w ciepłe miejsce dopodwojenia objętości (ok. 1 godz).2. Po tym czasie krótko wyrób, rozwałkujna gr. 1,5 cm. Szklanką wytnijkoła, mniejszą foremką wytnij dziurki. Krążki ułóż na blasze na papierzedo pieczenia. Przykryj i odstaw, byjeszcze podrosły. Piecz w 180ºC 8-10min. Po upieczeniu ostudź. Nasączi polej krążki malinowym syropem