Reklama

Reklama

Pieczone pałki kurczaka

Aromatyczne i soczyste mięso spowite chrupiącą skórką. Sekretem jest odpowiednia marynata! Jak ją przygotować?

Czas przyrządzenia: 90 min
Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 8 pałek kurczaka
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1 cytryna
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • po łyżce tymianku, ziół prowansalskich, granulowanego czosnku i słodkiej papryki
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • sól

Sposób przygotowania:

1. Pałki umyj, osusz. W miseczce połącz oliwę i sok z cytryny. Dodaj łyżeczkę soli, mielony pieprz, tymianek, zioła prowansalskie, granulowany czosnek oraz słodką paprykę. Wszystkie składniki wymieszaj. Mieszanką natrzyj mięso. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, przykryj. Odstaw do lodówki na kilka godzin.

Reklama

2. Po tym czasie wyjmij naczynie z lodówki i wstaw do piekarnika. Piecz godzinę w temp. 180°C (pierwsze 30 minut pod przykryciem, potem bez pokrywki).

3. Zlej do kubka wypieczony tłuszcz z przyprawami. Dodaj cukier, wymieszaj. Przygotowaną glazurą polej pałki kurczaka. Dopiekaj jeszcze 15-20 minut.

Dowiedz się więcej na temat: Pałki z kurczaka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje