Pieczone pałki kurczaka
Aromatyczne i soczyste mięso spowite chrupiącą skórką. Sekretem jest odpowiednia marynata! Jak ją przygotować?

Składniki
- 8 pałek kurczaka
- 1/2 szklanki oliwy
- 1 cytryna
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- po łyżce tymianku, ziół prowansalskich, granulowanego czosnku i słodkiej papryki
- 2-3 łyżeczki cukru
- sól
1 godz. 30 min
8 porcji
Sposób przygotowania:
1. Pałki umyj, osusz. W miseczce połącz oliwę i sok z cytryny. Dodaj łyżeczkę soli, mielony pieprz, tymianek, zioła prowansalskie, granulowany czosnek oraz słodką paprykę. Wszystkie składniki wymieszaj. Mieszanką natrzyj mięso. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, przykryj. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
2. Po tym czasie wyjmij naczynie z lodówki i wstaw do piekarnika. Piecz godzinę w temp. 180°C (pierwsze 30 minut pod przykryciem, potem bez pokrywki).
3. Zlej do kubka wypieczony tłuszcz z przyprawami. Dodaj cukier, wymieszaj. Przygotowaną glazurą polej pałki kurczaka. Dopiekaj jeszcze 15-20 minut.