Pieczone w cieście jabłka. Banalnie prosty przepis Ewy Wachowicz

Jabłka pieczone to jeden z najprostszych deserów, który każdy może przygotować w kilka chwil. Pyszne, słodkie jabłka, które rozpływają się w ustach, pachnące cynamonem - to idealna alternatywa dla niezdrowych słodyczy.

Jabłka w cieście - przepis Ewy Wachowicz
Jabłka w cieście - przepis Ewy WachowiczPolsat Cafemateriały prasowe

Przygotowanie pieczonych jabłek nie zajmuje wiele czasu - większość zajmuje samo pieczenie w piekarniku, zaś sam przepis - dosłownie banalny. Zobaczcie nasz poradnik - poradzą z nim sobie nawet kuchenni laicy!

Składniki na jabłka pieczone w cieście

  • 2 duże jabłka 
  • 4 jajka 
  • 2 łyżki miodu 
  • ½ łyżeczki cynamonu 
  • 6 łyżek mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 
  • ¼ szklanki mleka migdałowego lub wody 
  • szczypta soli

Jabłka pieczone w cieście - sposób przygotowania

  1. Jajka wybić do miski, posłodzić miodem, przyprawić cynamonem, wsypać 3 łyżki mąki i zmiksować.
  2. Wlać mleko, dosypać mąkę, posolić i ponownie zmiksować. 
  3. Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne. 
  4. Owoce pokroić w grube plastry. 
  5. Obtoczyć w mące, zanurzyć w cieście. 
  6. Ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. 
  7. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i upiec na złoty kolor.

Jak zrobić pieczone jabłka - przepis Ewy Wachowicz krok po kroku

„Ewa gotuje”: Jabłka pieczone w cieściePolsat

***

Lubisz gotować? Zajrzyj do naszej KUCHNI. Znajdziesz tam mnóstwo inspiracji, sprawdzonych przepisów, ciekawostek kulinarnych.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas