Pieczone w cieście jabłka. Banalnie prosty przepis Ewy Wachowicz
Jabłka pieczone to jeden z najprostszych deserów, który każdy może przygotować w kilka chwil. Pyszne, słodkie jabłka, które rozpływają się w ustach, pachnące cynamonem - to idealna alternatywa dla niezdrowych słodyczy.
Przygotowanie pieczonych jabłek nie zajmuje wiele czasu - większość zajmuje samo pieczenie w piekarniku, zaś sam przepis - dosłownie banalny. Zobaczcie nasz poradnik - poradzą z nim sobie nawet kuchenni laicy!
Składniki na jabłka pieczone w cieście
- 2 duże jabłka
- 4 jajka
- 2 łyżki miodu
- ½ łyżeczki cynamonu
- 6 łyżek mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- ¼ szklanki mleka migdałowego lub wody
- szczypta soli
Jabłka pieczone w cieście - sposób przygotowania
- Jajka wybić do miski, posłodzić miodem, przyprawić cynamonem, wsypać 3 łyżki mąki i zmiksować.
- Wlać mleko, dosypać mąkę, posolić i ponownie zmiksować.
- Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne.
- Owoce pokroić w grube plastry.
- Obtoczyć w mące, zanurzyć w cieście.
- Ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i upiec na złoty kolor.
Sprawdź również: Przepis na szybkie ciasto z jabłkami
Jak zrobić pieczone jabłka - przepis Ewy Wachowicz krok po kroku
***
Lubisz gotować? Zajrzyj do naszej KUCHNI. Znajdziesz tam mnóstwo inspiracji, sprawdzonych przepisów, ciekawostek kulinarnych.