Pieczone z sosem waniliowym

Rodzynki namocz w gorącej wodzie.

Pieczone z sosem waniliowym
Pieczone z sosem waniliowym123/RF PICSEL123RF/PICSEL

Składniki na 6 porcji:

  • 6 jabłek
  • 25 dag rodzynek
  • 375 ml mleka 3,2 %
  • jajko
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5,5 dag cukru pudru
  • opakowanie cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

1. Rodzynki namocz w gorącej wodzie. Jajko wymieszaj w 1/2 szklanki mleka, a następnie dodaj mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym.

2. Do jeszcze gorącego mleka powoli wlewaj mleko z jajkiem, a całość szybko mieszaj. Rodzynki odsącz.

3. Jabłka umyj, ułóż je w naczyniu żaroodpornym, a potem wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180˚C. Wyjmij formę z piekarnika, polej upieczone jabłka sosem i posyp całość rodzynkami. Zapiekaj jeszcze przez 20 minut.

Czas przygotowania: ok. godziny

Zmysłowe smaki: Muffiny z białą czekoladą i malinamiInteria.tv
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas