Pieczone z sosem waniliowym
Rodzynki namocz w gorącej wodzie.
Składniki na 6 porcji:
- 6 jabłek
- 25 dag rodzynek
- 375 ml mleka 3,2 %
- jajko
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5,5 dag cukru pudru
- opakowanie cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
1. Rodzynki namocz w gorącej wodzie. Jajko wymieszaj w 1/2 szklanki mleka, a następnie dodaj mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym.
2. Do jeszcze gorącego mleka powoli wlewaj mleko z jajkiem, a całość szybko mieszaj. Rodzynki odsącz.
3. Jabłka umyj, ułóż je w naczyniu żaroodpornym, a potem wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180˚C. Wyjmij formę z piekarnika, polej upieczone jabłka sosem i posyp całość rodzynkami. Zapiekaj jeszcze przez 20 minut.
Czas przygotowania: ok. godziny