Pieczone ziemniaki z papryką i fetą
Aktorka Monika Mrozowska ma na swoim koncie kilka książek kulinarnych, propagujących wegetariańskie potrawy. Z jej ostatniej publikacji "Zdrowe przekąski" pochodzi przepis na zapiekane ziemniaki. Pyszna potrawa, która może być nie tylko przekąską, ale i daniem obiadowym.
Monika Mrozowska zachęca czytelników do tego, by sami szykowali w domu różne przekąski, które zabiorą ze sobą do pracy czy w podróż. Proponuje dania łatwe w przygotowaniu, z prostych składników, za to kolorowe, smaczne i zdrowe. Z dosłownie kilku produktów potrafi wyczarować doskonały posiłek.
Do przygotowania zapiekanych ziemniaków potrzebujemy: 4 duże ziemniaki, 2 czerwone papryki, 2 łyżki oliwy z oliwek, 50 g parmezanu, 150 g fety, łyżę ziół prowansalskich, 1/2 łyżeczki rozmarynu, sól.
Ziemniaki bardzo dokładnie myjemy (nie obieramy ich ze skórki), kroimy w grubą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie przez około 10 minut. Sprawdzamy widelcem, żeby były miękkie, a nie rozpadały się.
Paprykę kroimy w półcentymetrowe paski. Odcedzone ziemniaki mieszamy w misce z oliwą, ziołami prowansalskimi, solą i rozmarynem. Przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na ziemniakach układamy kawałki papryki, posypujemy startym parmezanem i zapiekamy w temperaturze 20 st. C przez 15 minut. Papryka i ziemniaki powinny się mocno przyrumienić.
Gotowe zapiekane warzywa posypujemy po wierzchu pokrojoną w kostkę fetą. Podajemy dobrze ciepłe.
Przy okazji przypomnieć warto, że papryka zawiera wiele cennych składników. To bogate źródło flawonoidów, prowitaminy A, witaminy E, witaminy C oraz potasu, wapnia, magnezu i żelaza. Odmiany czerwone mają większą zawartość barwników, a w tym cennego likopenu. Zawiera także kapsaicynę, która nadaje papryce ostrość. Czerwona papryka ma najwięcej beta-karotenu, który zwalcza wolne rodniki, odpowiedzialne za rozwój zmian nowotworowych, ale przede wszystkim chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania ultrafioletowego, które może wywołać czerniaka skóry. (PAP Life)