Pieczone ziemniaki z papryką i fetą

Aktorka Monika Mrozowska ma na swoim koncie kilka książek kulinarnych, propagujących wegetariańskie potrawy. Z jej ostatniej publikacji "Zdrowe przekąski" pochodzi przepis na zapiekane ziemniaki. Pyszna potrawa, która może być nie tylko przekąską, ale i daniem obiadowym.

Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana123RF/PICSEL

Monika Mrozowska zachęca czytelników do tego, by sami szykowali w domu różne przekąski, które zabiorą ze sobą do pracy czy w podróż. Proponuje dania łatwe w przygotowaniu, z prostych składników, za to kolorowe, smaczne i zdrowe. Z dosłownie kilku produktów potrafi wyczarować doskonały posiłek.

Do przygotowania zapiekanych ziemniaków potrzebujemy: 4 duże ziemniaki, 2 czerwone papryki, 2 łyżki oliwy z oliwek, 50 g parmezanu, 150 g fety, łyżę ziół prowansalskich, 1/2 łyżeczki rozmarynu, sól.

Ziemniaki bardzo dokładnie myjemy (nie obieramy ich ze skórki), kroimy w grubą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie przez około 10 minut. Sprawdzamy widelcem, żeby były miękkie, a nie rozpadały się.

Paprykę kroimy w półcentymetrowe paski. Odcedzone ziemniaki mieszamy w misce z oliwą, ziołami prowansalskimi, solą i rozmarynem. Przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na ziemniakach układamy kawałki papryki, posypujemy startym parmezanem i zapiekamy w temperaturze 20 st. C przez 15 minut. Papryka i ziemniaki powinny się mocno przyrumienić.

Gotowe zapiekane warzywa posypujemy po wierzchu pokrojoną w kostkę fetą. Podajemy dobrze ciepłe.

Przy okazji przypomnieć warto, że papryka zawiera wiele cennych składników. To bogate źródło flawonoidów, prowitaminy A, witaminy E, witaminy C oraz potasu, wapnia, magnezu i żelaza. Odmiany czerwone mają większą zawartość barwników, a w tym cennego likopenu. Zawiera także kapsaicynę, która nadaje papryce ostrość. Czerwona papryka ma najwięcej beta-karotenu, który zwalcza wolne rodniki, odpowiedzialne za rozwój zmian nowotworowych, ale przede wszystkim chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania ultrafioletowego, które może wywołać czerniaka skóry. (PAP Life)

Najlepszy przepis na pieczone ziemniakiInteria Kulinaria
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas