Pieczony filet z indyka w sosie beszamelowym z żurawiną
Wyjątkowe połączenie.
Składniki:
- filet z indyka np. firmy Gzella
- 1 cała mała pierś (ok. 1kg)
- oliwa - 100ml
- sól, pieprz czarny, papryka słodka czerwona - po jednej płaskiej łyżeczce
- majeranek - 3 łyżeczki
- czosnek - 3 ząbki
- masło - 100g
- mąka pszenna - 100g
- rosół lub bulion - 1l
- śmietanka słodka 18% - 100g
- pieprz biały, gałka muszkatołowa do smaku
- konfitura z żurawiny - 6 - 7 płaskich łyżek
- płatki chilli
- natka pietruszki
Przygotowanie:
1. Oliwę dokładnie wymieszać z solą, pieprzem, papryką, majerankiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak powstałą emulsją dokładnie natrzeć filet z indyka i odstawić go na parę godzin do lodówki. Następnie mięso piec w temperaturze 180st.C przez ok. 1 godzinę.
2. Masło rozpuścić w garnku, dodać mąkę, wymieszać i podsmażyć krótką chwilę. Do zasmażki wlać zimny rosół, śmietankę i często mieszając doprowadzić do wrzenia. Sos doprawić do smaku białym pieprzem, gałką muszkatołową i w razie potrzeby solą. Upieczonego indyka pokroić na porcje, wyłożyć na talerze i polać sosem beszamelowym. Na każdą porcję indyka w beszamelu rozprowadzić po jednej łyżce zimnej konfitury żurawinowej.
3. Na koniec oprószyć delikatnie płatkami chilli i udekorować listkami natki pietruszki.
Smacznego!