Reklama

Reklama

Pieczony filet z indyka w sosie beszamelowym z żurawiną

Wyjątkowe połączenie.

Składniki:

  • filet z indyka np. firmy Gzella                       
  • 1 cała mała pierś (ok. 1kg)
  • oliwa - 100ml             
  • sól, pieprz czarny, papryka słodka czerwona - po jednej płaskiej łyżeczce
  • majeranek - 3 łyżeczki
  • czosnek - 3 ząbki
  • masło - 100g
  • mąka pszenna - 100g
  • rosół lub bulion - 1l
  • śmietanka słodka 18% - 100g
  • pieprz biały, gałka muszkatołowa  do smaku
  • konfitura z żurawiny - 6 - 7 płaskich łyżek
  • płatki chilli
  • natka pietruszki                                   

Przygotowanie:

1. Oliwę dokładnie wymieszać z solą, pieprzem, papryką, majerankiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak powstałą emulsją dokładnie natrzeć filet z indyka i odstawić go na parę godzin do lodówki. Następnie mięso piec w temperaturze 180st.C  przez ok. 1 godzinę.

Reklama

2. Masło rozpuścić  w garnku, dodać mąkę, wymieszać i podsmażyć krótką chwilę. Do zasmażki wlać zimny rosół, śmietankę i często mieszając doprowadzić do wrzenia. Sos doprawić do smaku białym pieprzem, gałką muszkatołową i w razie potrzeby solą. Upieczonego indyka pokroić na porcje, wyłożyć na talerze i polać sosem beszamelowym. Na każdą porcję indyka w beszamelu rozprowadzić po jednej łyżce zimnej konfitury żurawinowej.

3. Na koniec oprószyć delikatnie płatkami chilli i udekorować listkami natki pietruszki.  

Smacznego!   



Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje