Reklama

Reklama

Pieczony grejpfrut - śniadanie i deser w jednym

Pieczone grejpfruty to niezwykle proste i aromatyczne danie, które doskonale sprawdzi się zarówno na śniadanie jak i lekki deser, przekonuje dietetyk Sarah Britton. Aromat grejpfruta, rozmarynu i imbiru obudzi największego śpiocha - podkreśla.

"Cudowny zapach tego prostego śniadania podniesie z łóżka nawet największego śpiocha. Choć połączenie rozmarynu z imbirem wydaje się zaskakujące, w rzeczywistości świetnie się sprawdza w wykwintnym smaku opiekanego grejpfruta" - pisze w swojej książce "My New Roots" Sarah Britton, dietetyk holistyczna i pisarka.

To proste, ale jednocześnie nieoczywiste danie wzbogaca delikatny krem z orzechów makadamii, choć jak wyjaśnia Britton, można go zastąpić jogurtem naturalnym.

"Krem z makadamii jest intensywny i delikatny - można go używać zamiast bitej śmietany. To smaczne i proste śniadanie można także podać, jako deser. Zamiast kremu z makadamii można użyć niesłodzonego jogurtu lub kwaśnej śmietany" - zapewnia dietetyk.

Reklama

Do przygotowania tego śniadania potrzeba: czterech dużych grejpfrutów, trzy łyżki cukru kokosowego, dwie łyżeczki drobno posiekanego świeżego rozmarynu plus odrobina do przybrania, pół łyżeczki mielonego imbiru.

"Rozgrzej górny ruszt piekarnika. Na blachę wyłożoną pergaminem ułóż przekrojone na pół owoce. Małym nożem ponacinaj miąższ wzdłuż błon, by po upieczeniu łatwo wyjmować kawałki. Wsyp cukier kokosowy rozmaryn i imbir do małej miseczki, pomieszaj. Połową łyżeczki posyp każdą połówkę grejpfruta. Połóż owoce miąższem do góry na blasze i opiekaj pod rusztem około 10 min, aż zaczną pachnieć. Wyjmij z piekarnika i odstaw na parę minut do wystygnięcia" - wyjaśnia dietetyk.

Śniadanie jest praktycznie gotowe. Brakuje jedynie kremu z orzechów, który można przygotować wcześniej. Jak zapewnia dietetyk można go przechowywać w szczelnym naczyniu w lodówce do 4 dni.

Do przygotowania kremu z orzechów makadamii potrzebujemy kubka surowych orzechów makadamii, mogą być nerkowce, nasiona z jednej laski wanilii, trzech łyżek syropu klonowego, dwie szczypty soli morskiej.

"Namocz orzechy przez noc, albo nie krócej niż cztery godziny. Umieść wszystkie składniki z dodatkiem 125 ml wody (ok pół kubka) w blenderze. Miksuj do uzyskania gładkiej masy" - instruuje w swojej książce Britton. Krem nakładamy na jeszcze ciepłe i aromatyczne połówki grejpfruta. 

PAP life

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje