Pieczony łosoś na warzywach
Do łososia możesz przygotować jasny sos, np. holenderski lub sos z zielonym pieprzem.
Składniki:
- 8 filetów z łososia (każdy ok 200-250 g)
- 10 sporych ziemniaków
- Marchewka cukinia
- 2 ząbki czosnku
- duża łyżka masła
- sok z cytryny
- sól, biały pieprz, rozmaryn
- olej
- ew. kawałki cytryny do podania
Przygotowanie:
1 Kawałki folii aluminiowej (8 szt. do każdego kawałka łososia) skrop olejem, poukładaj na nich filety z łososia. Oprósz je solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i posyp sproszkowanym rozmarynem. Rybę zawiń w folię i piecz w piekarniku w temp. 200°C ok. pół godz.
2 Ziemniaki obierz, pokrój w plastry, cukinię umyj, pokrój w kostkę, marchewkę oczyść, także pokrój. Warzywa ułóż na blasze wyłożonej folią aluminiową, skrop olejem z masłem i posiekanym czosnkiem. Dołóż do piekarnika (po 10 min od włożenia ryby). Łososia podawaj z opieczonymi warzywami.