Wyjątkowo aromatyczny deser dla miłośników orientu. Łatwy w przygotowaniu i niezwykle bogaty w smaku. Ciekawa alternatywa dla tradycyjnych ciast. Twoi goście (prawdopodobnie) jeszcze tego nie jedli!
Przygotowanie:
W garnku podgrzej mleko i rozpuść w nim masło. W osobnej misce wymieszaj mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną i sól. Dodaj melasę, którą możesz zastąpić np. miodem i pół szklanki podgrzanego mleka. Zawartość miski przelej do garnka i mieszaj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
Ubijając jajka dodaj do nich pół szklanki gorącej masy na bazie mąki kukurydzianej. Oczywiście w taki sposób, aby uniknąć powstania grudek. Przelej do garnka, żeby połączyć z pozostałymi składnikami. Przypraw cukrem, cynamonem, gałką muszkatołową i wsyp rodzynki.
Przelej do formy i piecz w temperaturze 120 stopni przez nawet 2 godziny. Po wystudzeniu i schłodzeniu w lodówce podawaj z lodami waniliowymi.
***
Zobacz także: