Reklama

Reklama

Pieczony pudding z indyjską nutą

Wyjątkowo aromatyczny deser dla miłośników orientu. Łatwy w przygotowaniu i niezwykle bogaty w smaku. Ciekawa alternatywa dla tradycyjnych ciast. Twoi goście (prawdopodobnie) jeszcze tego nie jedli!

Składniki dla: nawet 10 osób

Składniki

  • 6 szklanek mleka
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki melasy lub miodu
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka rodzynek
  • lody waniliowe

Przygotowanie:

W garnku podgrzej mleko i rozpuść w nim masło. W osobnej misce wymieszaj mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną i sól. Dodaj melasę, którą możesz zastąpić np. miodem i pół szklanki podgrzanego mleka. Zawartość miski przelej do garnka i mieszaj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.

Ubijając jajka dodaj do nich pół szklanki gorącej masy na bazie mąki kukurydzianej. Oczywiście w taki sposób, aby uniknąć powstania grudek. Przelej do garnka, żeby połączyć z pozostałymi składnikami. Przypraw cukrem, cynamonem, gałką muszkatołową i wsyp rodzynki.

Przelej do formy i piecz w temperaturze 120 stopni przez nawet 2 godziny. Po wystudzeniu i schłodzeniu w lodówce podawaj z lodami waniliowymi.

***

Reklama

Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: pudding | przepis na deser | kuchnia indyjska

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje