Pieczony pudding z indyjską nutą
Pieczony pudding to wyjątkowo aromatyczny deser dla miłośników orientu. Ciekawa alternatywa dla tradycyjnych ciast. Twoi goście (prawdopodobnie) jeszcze tego nie jedli! Pieczony pudding jest łatwy w przygotowaniu i niezwykle bogaty w smaku.

Składniki
- 6 szklanek mleka
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki melasy lub miodu
- 3 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 szklanka rodzynek
- lody waniliowe
Pieczony pudding - przygotowanie
W garnku podgrzej mleko i rozpuść w nim masło. W osobnej misce wymieszaj mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną i sól. Dodaj melasę, którą możesz zastąpić np. miodem i pół szklanki podgrzanego mleka. Zawartość miski przelej do garnka i mieszaj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
Ubijając jajka dodaj do nich pół szklanki gorącej masy na bazie mąki kukurydzianej. Oczywiście w taki sposób, aby uniknąć powstania grudek. Przelej do garnka, żeby połączyć z pozostałymi składnikami. Przypraw cukrem, cynamonem, gałką muszkatołową i wsyp rodzynki.
Przelej do formy i piecz w temperaturze 120 stopni przez nawet 2 godziny. Po wystudzeniu i schłodzeniu w lodówce podawaj z lodami waniliowymi.
Sprawdź też inne pomysły na ciasta:
Zobacz również: