Pieczony pudding z indyjską nutą

Aktualizacja

Pieczony pudding to wyjątkowo aromatyczny deser dla miłośników orientu. Ciekawa alternatywa dla tradycyjnych ciast. Twoi goście (prawdopodobnie) jeszcze tego nie jedli! Pieczony pudding jest łatwy w przygotowaniu i niezwykle bogaty w smaku.

Pieczony pudding jest jeszcze mało popularny w Polsce
Pieczony pudding jest jeszcze mało popularny w Polsce123RF/PICSEL

Pieczony pudding - przygotowanie

W garnku podgrzej mleko i rozpuść w nim masło. W osobnej misce wymieszaj mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną i sól. Dodaj melasę, którą możesz zastąpić np. miodem i pół szklanki podgrzanego mleka. Zawartość miski przelej do garnka i mieszaj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.

Ubijając jajka dodaj do nich pół szklanki gorącej masy na bazie mąki kukurydzianej. Oczywiście w taki sposób, aby uniknąć powstania grudek. Przelej do garnka, żeby połączyć z pozostałymi składnikami. Przypraw cukrem, cynamonem, gałką muszkatołową i wsyp rodzynki.

Przelej do formy i piecz w temperaturze 120 stopni przez nawet 2 godziny. Po wystudzeniu i schłodzeniu w lodówce podawaj z lodami waniliowymi.

Sprawdź też inne pomysły na ciasta:

Zobacz również:

"Ewa gotuje": Sernik na krakersach z bananami i masłem orzechowymPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas