Pieczyste z cytrusową nutką

Na uroczysty obiad

Składniki dla: 6 osób

Składniki

  • 1 kurczak (ok. 1,5 kg)
  • 3/4 szkl. ryżu (najlepiej jaśminowego)
  • 1 cytryna
  • 15 dag miękkiego masła
  • 2 średnie szalotki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka suszonego estragonu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól, np. ziołowa
  • mielony kolorowy pieprz
  • 1/2 szkl. bulionu drobiowego z kostki

Sposób przygotowania

1. Cytrynę sparz, osusz, otrzyj skórkę. 3/4 masła połącz ze skórką cytrynową, dopraw szczyptą kurkumy, soli i pieprzu. Kurczaka umyj i dobrze osusz. Skórę na piersiach delikatnie oddziel od mięsa, unieś i w powstałą kieszonkę nałóż po odrobinie masła. Pomasuj z wierzchu, by równomiernie się rozłożyło. Natrzyj kurczaka solą, a na koniec posmaruj tuszkę niewielką ilością masła. 

2. Szalotki oczyść, posiekaj. Do bulionu dolej 1/2 szkl. wody, zagotuj, wsyp ryż i ugotuj go na sypko. Zanim ostygnie, domieszaj resztę masła, sok z 1/4 cytryny, szalotki, natkę, estragon i pozostałą kurkumę, ew. dopraw solą i pieprzem. Ryżem nafaszeruj kurczaka. Przełóż go do brytfanki, najlepiej na kratkę tak by nie dotykał dna. 

3. Wstaw do piekarnika i piecz w 180°C przez ok. 1,5 godziny, podlewając powstającym sosem. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje