Pieczyste z cytrusową nutką
Na uroczysty obiad

Składniki
- 1 kurczak (ok. 1,5 kg)
- 3/4 szkl. ryżu (najlepiej jaśminowego)
- 1 cytryna
- 15 dag miękkiego masła
- 2 średnie szalotki
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka suszonego estragonu
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól, np. ziołowa
- mielony kolorowy pieprz
- 1/2 szkl. bulionu drobiowego z kostki
Sposób przygotowania
1. Cytrynę sparz, osusz, otrzyj skórkę. 3/4 masła połącz ze skórką cytrynową, dopraw szczyptą kurkumy, soli i pieprzu. Kurczaka umyj i dobrze osusz. Skórę na piersiach delikatnie oddziel od mięsa, unieś i w powstałą kieszonkę nałóż po odrobinie masła. Pomasuj z wierzchu, by równomiernie się rozłożyło. Natrzyj kurczaka solą, a na koniec posmaruj tuszkę niewielką ilością masła. 2. Szalotki oczyść, posiekaj. Do bulionu dolej 1/2 szkl. wody, zagotuj, wsyp ryż i ugotuj go na sypko. Zanim ostygnie, domieszaj resztę masła, sok z 1/4 cytryny, szalotki, natkę, estragon i pozostałą kurkumę, ew. dopraw solą i pieprzem. Ryżem nafaszeruj kurczaka. Przełóż go do brytfanki, najlepiej na kratkę tak by nie dotykał dna. 3. Wstaw do piekarnika i piecz w 180°C przez ok. 1,5 godziny, podlewając powstającym sosem.