Pieczyste z cytrusową nutką
Na uroczysty obiad
Sposób przygotowania
1. Cytrynę sparz, osusz, otrzyj skórkę. 3/4 masła połącz ze skórką cytrynową, dopraw szczyptą kurkumy, soli i pieprzu. Kurczaka umyj i dobrze osusz. Skórę na piersiach delikatnie oddziel od mięsa, unieś i w powstałą kieszonkę nałóż po odrobinie masła. Pomasuj z wierzchu, by równomiernie się rozłożyło. Natrzyj kurczaka solą, a na koniec posmaruj tuszkę niewielką ilością masła.
2. Szalotki oczyść, posiekaj. Do bulionu dolej 1/2 szkl. wody, zagotuj, wsyp ryż i ugotuj go na sypko. Zanim ostygnie, domieszaj resztę masła, sok z 1/4 cytryny, szalotki, natkę, estragon i pozostałą kurkumę, ew. dopraw solą i pieprzem. Ryżem nafaszeruj kurczaka. Przełóż go do brytfanki, najlepiej na kratkę tak by nie dotykał dna.
3. Wstaw do piekarnika i piecz w 180°C przez ok. 1,5 godziny, podlewając powstającym sosem.