Reklama

Reklama

Piegowaty chałwowiec

Sernik z dodatkiem chałwy to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Kremowa masa z kawałkami chałwy wręcz rozpływa się w ustach. Kto raz wypróbuje ten przepis, często do niego wraca.

Czas przyrządzenia: 30 min + chłodzenie
Składniki dla: 8 porcji

Składniki - masa chałwowa:

  • 25 dag chałwy waniliowej
  • 10 dag chałwy czekoladowej
  • 50 dag twarogu sernikowego
  • 1/2 szkl. śmietanki 30 proc.
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny

Składniki - spód:

  • 10 dag kakaowych herbatników
  • 1/4 kostki (5 dag) rozpuszczonego masła

Składniki - polewa:

  • 1/3 szkl. śmietanki 30 proc.
  • 10 dag gorzkiej czekolady o dużej zawartości kakao

Sposób przygotowania:

1. Spód: herbatniki pokrusz w blenderze (ewentualnie włóż je do torebki strunowej, zamknij ją i rozwałkuj ciastka wałkiem). Okruszki wsyp do miseczki. Wlej do nich 1/2 szkl. śmietanki (tej ze składników na masę).

Reklama

2. Po 10 minutach wszystko przełóż na gęste sitko i poczekaj, aż śmietanka ocieknie (nie wylewaj jej, będzie potrzebna do przygotowania masy chałwowej). Herbatniki ponownie włóż do miski, wlej do nich rozpuszczone masło i wszystko dokładnie wymieszaj. Masą wylep dno tortownicy o śr. ok. 25 cm. Schłodź.

3. Masa: chałwę waniliową (możesz wybrać taką z kawałkami orzechów albo całymi ziarenkami sezamu) posiekaj, połącz ze śmietanką z moczenia herbatników. Zmiksuj z cukrem na gładką masę. Ciągle miksując, dodawaj po 1 łyżce twarogu. Żelatynę rozpuść w 1/4 szkl. wrzątku. Domieszaj kilka łyżek masy serowej, połącz z resztą masy. Wsyp pokruszoną chałwę czekoladową. Masę przelej do tortownicy. Chłodź, najlepiej przez noc.

4. Polewa: czekoladę połam, rozpuść w ciepłej śmietance. Polej ciasto. Udekoruj np. bitą śmietaną.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: serniki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje