Piegowaty chałwowiec

Sernik z dodatkiem chałwy to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Kremowa masa z kawałkami chałwy wręcz rozpływa się w ustach. Kto raz wypróbuje ten przepis, często do niego wraca.

Piegowaty chałwowiec
Piegowaty chałwowiec123RF/PICSEL

Składniki

- masa chałwowa:

  • 25 dag chałwy waniliowej
  • 10 dag chałwy czekoladowej
  • 50 dag twarogu sernikowego
  • 1/2 szkl. śmietanki 30 proc.
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny

- spód:

  • 10 dag kakaowych herbatników
  • 1/4 kostki (5 dag) rozpuszczonego masła

- polewa:

  • 1/3 szkl. śmietanki 30 proc.
  • 10 dag gorzkiej czekolady o dużej zawartości kakao
30 min
8 porcji

Sposób przygotowania:

1. Spód: herbatniki pokrusz w blenderze (ewentualnie włóż je do torebki strunowej, zamknij ją i rozwałkuj ciastka wałkiem). Okruszki wsyp do miseczki. Wlej do nich 1/2 szkl. śmietanki (tej ze składników na masę).

2. Po 10 minutach wszystko przełóż na gęste sitko i poczekaj, aż śmietanka ocieknie (nie wylewaj jej, będzie potrzebna do przygotowania masy chałwowej). Herbatniki ponownie włóż do miski, wlej do nich rozpuszczone masło i wszystko dokładnie wymieszaj. Masą wylep dno tortownicy o śr. ok. 25 cm. Schłodź.

3. Masa: chałwę waniliową (możesz wybrać taką z kawałkami orzechów albo całymi ziarenkami sezamu) posiekaj, połącz ze śmietanką z moczenia herbatników. Zmiksuj z cukrem na gładką masę. Ciągle miksując, dodawaj po 1 łyżce twarogu. Żelatynę rozpuść w 1/4 szkl. wrzątku. Domieszaj kilka łyżek masy serowej, połącz z resztą masy. Wsyp pokruszoną chałwę czekoladową. Masę przelej do tortownicy. Chłodź, najlepiej przez noc.

4. Polewa: czekoladę połam, rozpuść w ciepłej śmietance. Polej ciasto. Udekoruj np. bitą śmietaną.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas