Piegowaty jabłecznik
Zachwyca smakiem i aromatem

Składniki
- Ciasto:
- 2 szkl. mąki bezglutenowej, np. ryżowej, kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 20 dag oleju kokosowego rafinowanego
- 4 żółtka
- 1/2 szkl. drobnego cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 5 jabłek
- 3-4 łyżki cukru lub miodu
- 1/4 cytryny
- Polewa:
- 1 mango
- 50 ml płynnego mleka kokosowego lub migdałowego
- 3 łyżki siemienia
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki esencji migdałowej
- Dekoracja:
- owocowe żelki
- owoce kandyzowane
12 porcji
Sposób przygotowania
1. Ciasto: zagnieć wszystkie składniki, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce.
2. Nadzienie: jabłka obierz, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Odłóż 3/4 szkl. owoców, resztę wsyp do garnka, dodaj cukier i praż, aż będą się rozpadać. Wrzuć odłożone jabłka, wymieszaj, zdejmij z ognia. 2/3 ciasta rozwałkuj na prostokąt, wyłóż nim foremkę, piecz 10 minut w 180°C. Wyłóż jabłka. Resztę ciasta rozwałkuj na prostokąt, przykryj nadzienie. Piecz 40 minut.
3. Polewa: podgrzej mleko z siemieniem i cukrem. Mango zmiksuj. Ciepłe mleko połącz z żelatyną i mango. Wylej na zimne ciasto. Odstaw, by polewa zastygła.