Piegowaty jabłecznik

Zachwyca smakiem i aromatem

Jabłecznik
Jabłecznik 123RF/PICSEL

1. Ciasto: zagnieć wszystkie składniki, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce.

2. Nadzienie: jabłka obierz, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Odłóż 3/4 szkl. owoców, resztę wsyp do garnka, dodaj cukier i praż, aż będą się rozpadać. Wrzuć odłożone jabłka, wymieszaj, zdejmij z ognia. 2/3 ciasta rozwałkuj na prostokąt, wyłóż nim foremkę, piecz 10 minut w 180°C. Wyłóż jabłka. Resztę ciasta rozwałkuj na prostokąt, przykryj nadzienie. Piecz 40 minut.

3. Polewa: podgrzej mleko z siemieniem i cukrem. Mango zmiksuj. Ciepłe mleko połącz z żelatyną i mango. Wylej na zimne ciasto. Odstaw, by polewa zastygła.

Jak zrobić racuchy z jabłkami?Interia Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas