Składniki na 4 porcje: - 400 g mąki, - pół łyżeczki soli, - 2 jajka Na farsz: - 2 cebule, - 50 g boczku, - 10 g masła, - 300 g mieszanego mięsa mielonego, - sól, czarny pieprz, - pęczek koperku, - 200 g gęstej kwaśnej śmietany Przygotowanie: Mąkę i sól wsypać do miski, zrobić zagłębienie w środku i wbić do niego jajka. Dolać 120 ml wody i przy pomocy robota kuchennego wyrobić ciasto. Następnie, na posypanej mąką powierzchni, wyrabiać ręcznie jeszcze przez 5-10 minut, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Zawinąć je w folię i pozostawić w temperaturze pokojowej na godzinę. Cebulę obrać i drobno pokroić. Boczek pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Tłuszcz rozgrzać w garnku i zrumienić na nim cebulę. Mięso mielone, boczek, cebulę i 4 łyżki wody, pół łyżeczki soli i trochę pieprzu wyrobić na masę. Ciasto rozwałkować na grubość ok 3 mm. Następnie dłońmi rozciągnąć je aż będzie cienkie jak papier. Grubsze brzegi odciąć i zawinąć w folię. Okrągłą foremką (ok 6 cm średnicy) wyciąć jak najwięcej krążków. Pozostałe ciasto zagnieść i zawinąć w folię. Na każdy krążek nakładać 3/4 łyżeczki farszu i sklejać pierożki. Rogi pierożków sklejać (jak przy robieniu uszek). Pozostałe ciasto ponownie rozwałkować, wyciąć krążki i robić pierożki jak poprzednio. Powinno wyjść ok. 80 sztuk. Porcjami wrzucać do gotującej się, osolonej wody i gotować ok. 8 minut. Koperek umyć, odłożyć trochę do dekoracji, resztę posiekać. Koperek zmieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Pierożki nakładać na talerze, dekorować koperkiem. Podawać ze śmietaną. Czas przygotowania: 60 minut Jedna porcja zawiera: 3400 kJ/812 kcal