Pierniczki babci Michaliny
Święta bez pierników są jak zima bez śniegu. Wypróbuj koniecznie nasz przepis - niech zapach cynamonu, goździków, imbiru i wanilii wypełni twój dom.
Składniki:
- 4 jajka
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- mąka ziemniaczana lub mąka bezglutenowa
- 3 łyżki cukru pudru
- odrobina soli
- siekane migdały
- suszone morele
- cynamon
- 5 stłuczonych goździków
- odrobina imbiru
- starta skórka cytrynowa
- tabliczka mlecznej czekolady
- konfitury malinowe
- cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
Morele zamoczyć w letniej wodzie na 10 minut, wyciągnąć, odsączyć, a następnie pokroić w bardzo cieniutkie paseczki. Do białek dodać odrobinę soli i zmiksować na sztywną pianę. Dodać żółtka, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, imbir, cynamon, goździki i skórkę z cytryny. Całość zmiksować.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować tłuszczem, posypać bułka tarta i wylać ciasto, powinno mieć wysokość 1 cm. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku, około 40 minut.
Pozostawić w piekarniku, aby nieco ostygło, następnie wyjąć, przekroić ciasto na dwie równe połowy. Smarować wierzch jednej połowy konfiturami, na nim układać pokrojone morele. Nakryć drugą połową ciasta, ułożyć na deseczce, nakryć pergaminem i obciążyć drugą deseczką, aby dobrze się związało, włożyć do lodówki.
Wyciągnąć, polać roztopioną czekoladą i posypać migdałami, podawać pokrojone w prostokąciki.