Pierniczki babci Michaliny

Święta bez pierników są jak zima bez śniegu. Wypróbuj koniecznie nasz przepis - niech zapach cynamonu, goździków, imbiru i wanilii wypełni twój dom.

Pierniki to najbardziej świąteczne ciasteczka.
Pierniki to najbardziej świąteczne ciasteczka. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • mąka ziemniaczana lub mąka bezglutenowa
  • 3 łyżki cukru pudru
  • odrobina soli
  • siekane migdały
  • suszone morele
  • cynamon
  • 5 stłuczonych goździków
  • odrobina imbiru
  • starta skórka cytrynowa
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • konfitury malinowe
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Morele zamoczyć w letniej wodzie na 10 minut, wyciągnąć, odsączyć, a następnie pokroić w bardzo cieniutkie paseczki. Do białek dodać odrobinę soli i zmiksować na sztywną pianę. Dodać żółtka, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, imbir, cynamon, goździki i skórkę z cytryny. Całość zmiksować.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować tłuszczem, posypać bułka tarta i wylać ciasto, powinno mieć wysokość 1 cm. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku, około 40 minut.

Pozostawić w piekarniku, aby nieco ostygło, następnie wyjąć, przekroić ciasto na dwie równe połowy. Smarować wierzch jednej połowy konfiturami, na nim układać pokrojone morele. Nakryć drugą połową ciasta, ułożyć na deseczce, nakryć pergaminem i obciążyć drugą deseczką, aby dobrze się związało, włożyć do lodówki.

Wyciągnąć, polać roztopioną czekoladą i posypać migdałami, podawać pokrojone w prostokąciki.

Szybki przepis na pierniczkiInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas