Piernik czekoladowy

Prosty przepis na czekoladowy piernik

Piernik możesz udekorowac pomarańczową skórką
Piernik możesz udekorowac pomarańczową skórką123RF/PICSEL

Składniki:

  • jajko
  • 3 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • pół szklanki oleju
  • szklanka gęstej śmietany 22-proc.
  • szczypta soli
  • łyżeczka cynamonu
  • pół opakowania przyprawy do piernika
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • garść płatków migdałowych
  • 3 tabliczki czekolady deserowej

Przygotowanie:

Jajko ubij. Wsyp cukier, zmiksuj. Mąkę wymieszaj z cukrem, solą, cynamonem, przyprawą do piernika i sodą oczyszczoną.

Olej połącz ze śmietaną i miodem. Sypkie i mokre produkty dodawaj na przemian do jajka, cały czas miksując na gładkie ciasto.

Ciasto wylej na blachę. Czekoladę zetrzyj na tarce. Ciasto posyp czekoladą i płatkami migdałowymi. Piecz 20-30 minut w 180°C.

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas