Piernik czekoladowy
Prosty przepis na czekoladowy piernik
Składniki:
- jajko
- 3 szklanki mąki
- szklanka cukru
- pół szklanki oleju
- szklanka gęstej śmietany 22-proc.
- szczypta soli
- łyżeczka cynamonu
- pół opakowania przyprawy do piernika
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- garść płatków migdałowych
- 3 tabliczki czekolady deserowej
Przygotowanie:
Jajko ubij. Wsyp cukier, zmiksuj. Mąkę wymieszaj z cukrem, solą, cynamonem, przyprawą do piernika i sodą oczyszczoną.
Olej połącz ze śmietaną i miodem. Sypkie i mokre produkty dodawaj na przemian do jajka, cały czas miksując na gładkie ciasto.
Ciasto wylej na blachę. Czekoladę zetrzyj na tarce. Ciasto posyp czekoladą i płatkami migdałowymi. Piecz 20-30 minut w 180°C.