Piernik z bakaliami
Ciasto na weekend.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 i 1/4 szklanki oleju
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody
- opakowanie przyprawy do piernika
- 15 dag rodzynek
- 25 dag orzechów włoskich
Przygotowanie:
1. Rodzynki namocz w gorącej wodzie. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą. Jajka wbij do miski, dodaj olej, cukier, miksuj 5 minut. Wlej miód, wymieszaj.
2. Stopniowo wsypuj składniki suche, miksuj. Rodzynki odsącz, obtocz w mące. Do masy wsyp orzechy i rodzynki, wymieszaj łyżką. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę, piecz przez 40 minut w 180°C, wyjmij, wystudź.