Reklama

Piernik z bakaliami i jabłkiem w polewie czekoladowej

Smakuje i pachnie obłędnie!

Składniki

  • 1 opakowanie piernika np. Delecta
  • 2 jabłka
  • 3 jaja
  • 175 ml wody
  • 250 g oleju

Składniki - dekoracja

  • 1 opakowanie polewy smak ciemnej czekolady np. Delecta
  • 50 g orzechów laskowych np. Bakalland

Sposób przygotowania

Czy może być lepszy wypiek na zimę niż piernik? Doskonały na Święta i na inne okazje, pełny aromatu i bakalii. Po prostu w te święta trzeba go przygotować!

Na początku nagrzewamy piernik do temperatury 180 st. C (bez termoobiegu). Ciasto przyrządzamy według przepisu z opakowania. Do wysokiej miski wbijamy jaja, dodajemy wodę i olej, wsypujemy zawartość torebki, po czym miksujemy na najwyższych obrotach przez 4 minuty. Umyte i obrane jabłka kroimy na cieniutkie plasterki. ¾ jabłek dodajemy do ciasta, a ¼ zostawiamy do wyłożenia na wierzchu ciasta. Gotową masę przekładamy do keksówki, wykładamy pozostałymi plasterkami jabłka i pieczemy około 45-50 minut w nagrzanym piekarniku. Upieczone ciasto polewamy polewą i obsypujemy prażonymi na suchej patelni orzechami laskowymi.

Reklama

Taki piernik można piec nie tylko od święta. Zawsze będzie znakomicie smakował z kubkiem kakao!


INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy