Piernik z marchewką
Pyszny!
Składniki:
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. oleju
- 40 dag mąki
- 3 jajka
- 3 szkl. startej marchewki
- po 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, proszku do pieczenia i cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 3 łyżeczki kakao
- 25 dag mieszanki bakalii
- 1 op. gotowego kremu karpatkowego
Przygotowanie:
1. Do miski wsyp: cukier, mąkę, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową, kakao i proszek do pieczenia. Wbij jajka, wlej olej. Dołóż startą marchewkę oraz bakalie. Składniki wymieszaj dokładnie mikserem. Blachę wyłóż pergaminem. Nałóż do niej ciasto, wyrównaj powierzchnię. Piecz ok. godziny w temp. 200°C. Odstaw do wystudzenia.
2. Zetnij wierzch placka. Resztę ciasta pokrój na 4 blaty. Przygotuj krem według przepisu na opakowaniu. Przełóż nim blaty. Odcięty kawałek ciasta pokrusz. Okruszkami posyp wierzch ciasta.