Piernik z miodem
Pyszne, staropolskie ciasto.
Składniki
- 2,5 szklanki maki
- 12,5 dag masła
- 3 jajka
- szklanka miodu, najlepszy będzie ciemny, np. wielokwiatowy lub gryczany
- szczypta mielonego pieprzu
- opakowanie przyprawy do piernika
- łyżeczka sody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki wódki
- szklanka zmielonych orzechów włoskich
- 1/4 szklanki cukru
- 5 dag obranych migdałów
- 5 dag kandyzowanych wiśni
Przygotowanie
1 Masło rozpuść w garnku, zostaw do wystudzenia. Mąkę z sodą przesiej do miski. Miód podgrzej w rondlu, wymieszaj z przyprawą do piernika, wlej do mąki, wymieszaj na gładką masę. Wlej masło, dodawaj po 1 jajku, ciągle mieszając. Proszek do pieczenia rozpuść w wódce, wlej do dobrze wymieszanej masy.
2 Orzechy zalej wrzątkiem, po 15 minutach odsącz, obierz ze skórek, zmiel, utrzyj z cukrem, dodaj do ciasta. Formę wysmaruj masłem, wysyp mąką, wlej ciasto, wyrównaj powierzchnię. Na wierzchu zrób dekorację z migdałów i przekrojonych na pół wiśni. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez godzinę, następnie zmniejsz temperaturę do 150°C, piecz jeszcze 30 minut. Sprawdź stan upieczenia ciasta, wkładając do środka patyczek. Jeśli będzie całkowicie suchy, ciasto jest upieczone.
Przechowuj je w suchym miejscu nawet miesiąc.