Reklama

Reklama

Piernikowe ziemniaczki

Kto z nas nie lubi słodkich ziemniaczków? Teraz możesz zrobić je samodzielnie. Wystarczy kilka składników i w ciągu godziny będą gotowe.

Czas przyrządzenia: 50 min
Składniki dla: 20 sztuk

Składniki

  • 40 dag piernika
  • 20 dag kruchych ciasteczek
  • 1/2 szkl. rodzynek
  • 1/4 szkl. migdałów
  • 1/2 szkl. tłustego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki konfitury pomarańczowej
  • po 2/3 szkl. tartych pistacji i płatków migdałów

Sposób przygotowania:

1. Piernik zmiel w maszynce do mięsa (użyj sitka o większych otworkach). Kruche ciasteczka drobno pokrusz (możesz je np. włożyć do grubej foliowej torebki strunowej, szczelnie ją  zamknąć i kilka razy uderzyć wałkiem, a później powstałe okruszki przesypać do miski). Migdały posiekaj dość drobno.

Reklama

2. W rondelku zagotuj mleko z cukrem i kakao (cały czas mieszaj składniki łyżką). W kąpieli wodnej, rozpuścić czekoladę  z masłem. Ostudź i połącz obie masy. Przelej do piernikowej mączki. Dodaj rodzynki, migdały, aromat i konfiturę. Wszystko dokładnie wymieszaj, żeby masa była jednolita. Na osobne talerzyki wysyp tarte pistacje oraz pokruszone płatki migdałowe. Z masy uformuj kulki. Połowę obtocz w pistacjach, resztę w migdałach. Schłodź w lodówce.


Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: Ziemniaczki-praliny

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje