Piernikowe ziemniaczki
Kto z nas nie lubi słodkich ziemniaczków? Teraz możesz zrobić je samodzielnie. Wystarczy kilka składników i w ciągu godziny będą gotowe.
Sposób przygotowania:
1. Piernik zmiel w maszynce do mięsa (użyj sitka o większych otworkach). Kruche ciasteczka drobno pokrusz (możesz je np. włożyć do grubej foliowej torebki strunowej, szczelnie ją zamknąć i kilka razy uderzyć wałkiem, a później powstałe okruszki przesypać do miski). Migdały posiekaj dość drobno.
2. W rondelku zagotuj mleko z cukrem i kakao (cały czas mieszaj składniki łyżką). W kąpieli wodnej, rozpuścić czekoladę z masłem. Ostudź i połącz obie masy. Przelej do piernikowej mączki. Dodaj rodzynki, migdały, aromat i konfiturę. Wszystko dokładnie wymieszaj, żeby masa była jednolita. Na osobne talerzyki wysyp tarte pistacje oraz pokruszone płatki migdałowe. Z masy uformuj kulki. Połowę obtocz w pistacjach, resztę w migdałach. Schłodź w lodówce.