Piernikowe ziemniaczki
Kto z nas nie lubi słodkich ziemniaczków? Teraz możesz zrobić je samodzielnie. Wystarczy kilka składników i w ciągu godziny będą gotowe.

Składniki
- 40 dag piernika
- 20 dag kruchych ciasteczek
- 1/2 szkl. rodzynek
- 1/4 szkl. migdałów
- 1/2 szkl. tłustego mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
- 2 łyżki kakao
- 1/2 kostki masła
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 3 łyżki konfitury pomarańczowej
- po 2/3 szkl. tartych pistacji i płatków migdałów
Sposób przygotowania:
1. Piernik zmiel w maszynce do mięsa (użyj sitka o większych otworkach). Kruche ciasteczka drobno pokrusz (możesz je np. włożyć do grubej foliowej torebki strunowej, szczelnie ją zamknąć i kilka razy uderzyć wałkiem, a później powstałe okruszki przesypać do miski). Migdały posiekaj dość drobno.
2. W rondelku zagotuj mleko z cukrem i kakao (cały czas mieszaj składniki łyżką). W kąpieli wodnej, rozpuścić czekoladę z masłem. Ostudź i połącz obie masy. Przelej do piernikowej mączki. Dodaj rodzynki, migdały, aromat i konfiturę. Wszystko dokładnie wymieszaj, żeby masa była jednolita. Na osobne talerzyki wysyp tarte pistacje oraz pokruszone płatki migdałowe. Z masy uformuj kulki. Połowę obtocz w pistacjach, resztę w migdałach. Schłodź w lodówce.