Piernikowe ziemniaczki

Kto z nas nie lubi słodkich ziemniaczków? Teraz możesz zrobić je samodzielnie. Wystarczy kilka składników i w ciągu godziny będą gotowe.

Piernikowe ziemniaczki
Piernikowe ziemniaczki123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Piernik zmiel w maszynce do mięsa (użyj sitka o większych otworkach). Kruche ciasteczka drobno pokrusz (możesz je np. włożyć do grubej foliowej torebki strunowej, szczelnie ją  zamknąć i kilka razy uderzyć wałkiem, a później powstałe okruszki przesypać do miski). Migdały posiekaj dość drobno.

2. W rondelku zagotuj mleko z cukrem i kakao (cały czas mieszaj składniki łyżką). W kąpieli wodnej, rozpuścić czekoladę  z masłem. Ostudź i połącz obie masy. Przelej do piernikowej mączki. Dodaj rodzynki, migdały, aromat i konfiturę. Wszystko dokładnie wymieszaj, żeby masa była jednolita. Na osobne talerzyki wysyp tarte pistacje oraz pokruszone płatki migdałowe. Z masy uformuj kulki. Połowę obtocz w pistacjach, resztę w migdałach. Schłodź w lodówce.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas