Reklama

Reklama

Piernikowy tort

Idealny tort na święta Bożego Narodzenia: aromatyczny piernik przełożony bitą śmietaną. Goście długo będą go wspominać!

Czas przyrządzenia: ok. 80 min
Składniki dla: 16 porcji

Składniki

  • 2 i 1/2 szkl. mąki
  • 2 jajka
  • po 2 łyżeczki sody i przyprawy korzennej
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szkl. cukru
  • 25 dag margaryny
  • ocet
  • 3/4 szkl. miodu
  • 300 ml kremówki

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiej  z sodą, proszkiem do pieczenia i kakao. Dodaj szklankę cukru i przyprawę korzenną.

Reklama

2. Suche składniki wymieszaj, a następnie posiekaj z miękką margaryną. Wbij dwa jajka, dodaj łyżeczkę octu i miód. Zagnieć ciasto (powinno być dość twarde). Podziel je na dwie równe części. Rozwałkuj na cienkie placki.

3. Ciastem wylep dwie okrągłe blachy do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180ºC. Piecz godzinę. Gotowe spody wyjmij z piekarnika. Odstaw do wystygnięcia. 

4. Kremówkę ubij na sztywno. Dalej ubijając, dosypuj resztę cukru. Zimne spody piernikowe przełóż bitą śmietaną. Resztą śmietany ozdób wierzch. Jeśli chcesz, obłóż owocami.

Dowiedz się więcej na temat: tort piernikowy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje