Pierogi ruskie
Klasyczny przepis.
- 0,5 kg. mąki,
- 2 małe jajka,
- szczypta soli,
- 2 łyżki oleju,
- Ok. szklanki ciepłej wody
Farsz:
- 80 dag. ugotowanych, ostudzonych ziemniaków,
- 40 dag. półtłustego białego sera,
- 2 małe cebule,
- 1łyżka masła,
- sól, pieprz,
- 3 łyżki smalcu ze skwarkami
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki dokładnie rozgnieść widelcem lub zmielić. Cebulę drobno posiekać i przesmażyć na maśle na złoty kolor. Ziemniaki, cebulę i ser dokładnie połączyć dobrze wygniatając ręką, przyprawić solą i pieprzem. Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować, wycinać krążki, nadziewać farszem i zlepić fantazyjnie. Wrzucać na gotującą się wodę (osoloną i z 3 łyżkami oleju). Po ugotowaniu polewać rozgrzanym smalcem ze skwarkami. Czas przygotowania 1 h. Przepis na 12 osób. Koszt jednej porcji 0,8 zł.