Pierogi z bobem
Smakosze bobu już wyczekują dni, kiedy pojawi się on na straganach i w sklepach. Warto przyrządzić z niego pyszne nadzienie do pierogów. Gwarantujemy, że znikną błyskawicznie!
Sposób przygotowania:
Bób umyć i ugotować do miękkości w posolonym wrzątku. Odcedzić, ostudzić i zmielić w maszynce.
Cebulę obrać, drobniutko posiekać i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, po czym dodać do bobu. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać farsz starannie.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać oliwę oraz tyle letniej, przegotowanej wody, aby wyrobić dość elastyczne ciasto. Rozwałkować je i szklanką wykroić krążki. Na każdy nałożyć porcję farszu i sklejać pierożki. Ugotować w posolonym wrzątku.
Przepis pochodzi z książki "Wiosna wege":