Pierogi z bobem

Smakosze bobu już wyczekują dni, kiedy pojawi się on na straganach i w sklepach. Warto przyrządzić z niego pyszne nadzienie do pierogów. Gwarantujemy, że znikną błyskawicznie!

Pierogi z bobem
Pierogi z bobem123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

Bób umyć i ugotować do miękkości w posolonym wrzątku. Odcedzić, ostudzić i zmielić w maszynce.

Cebulę obrać, drobniutko posiekać i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, po czym dodać do bobu. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać farsz starannie.

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać oliwę oraz tyle letniej, przegotowanej wody, aby wyrobić dość elastyczne ciasto. Rozwałkować je i szklanką wykroić krążki. Na każdy nałożyć porcję farszu i sklejać pierożki. Ugotować w posolonym wrzątku.

Przepis pochodzi z książki "Wiosna wege":

Okładka książki "Wiosna wege"
Okładka książki "Wiosna wege"materiały prasowe
Fragment książki
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas