Reklama

Pierogi z bobem

Smakosze bobu już wyczekują dni, kiedy pojawi się on na straganach i w sklepach. Warto przyrządzić z niego pyszne nadzienie do pierogów. Gwarantujemy, że znikną błyskawicznie!

Czas przyrządzenia: 50 min
Składniki dla: 60 pierogów

Składniki - ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 szklanka ciepłej wody (lub więcej)

Składniki - farsz:

  • 500 g młodego bobu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego/kokosowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Bób umyć i ugotować do miękkości w posolonym wrzątku. Odcedzić, ostudzić i zmielić w maszynce.

Cebulę obrać, drobniutko posiekać i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, po czym dodać do bobu. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać farsz starannie.

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać oliwę oraz tyle letniej, przegotowanej wody, aby wyrobić dość elastyczne ciasto. Rozwałkować je i szklanką wykroić krążki. Na każdy nałożyć porcję farszu i sklejać pierożki. Ugotować w posolonym wrzątku.

Przepis pochodzi z książki "Wiosna wege":

Reklama

Fragment książki
Dowiedz się więcej na temat: pierogi | dania wegetariańskie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy