Pierogi z bobem
Smakosze bobu już wyczekują dni, kiedy pojawi się on na straganach i w sklepach. Warto przyrządzić z niego pyszne nadzienie do pierogów. Gwarantujemy, że znikną błyskawicznie!

Składniki
- ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 szklanka ciepłej wody (lub więcej)
- farsz:
- 500 g młodego bobu
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju rzepakowego/kokosowego
- sól, pieprz
60 pierogów
Sposób przygotowania:
Bób umyć i ugotować do miękkości w posolonym wrzątku. Odcedzić, ostudzić i zmielić w maszynce.
Cebulę obrać, drobniutko posiekać i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, po czym dodać do bobu. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać farsz starannie.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać oliwę oraz tyle letniej, przegotowanej wody, aby wyrobić dość elastyczne ciasto. Rozwałkować je i szklanką wykroić krążki. Na każdy nałożyć porcję farszu i sklejać pierożki. Ugotować w posolonym wrzątku.
Przepis pochodzi z książki "Wiosna wege":
