Pierogi z botwiną

Bardzo smaczne!

Składniki

  • 30 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szkl. wrzącej wody
  • sól

Składniki - farsz

  • 1 pęczek botwinki z dużymi buraczkami
  • 15 dag tłustego twarogu
  • 10 dag sera bryndza lub serka ricotta
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szkl. bulionu
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Farsz: czosnek obierz, posiekaj. Botwinkę dokładnie umyj. Buraczki zetrzyj na drobne wiórki, listki posiekaj. Masło stop, wrzuć buraczki, czosnek, majeranek i gałkę. Smaż 1-2 minuty. Dodaj listki botwinki. Duś 1-2 minuty i podlej gorącym bulionem. Duś, aż bulion odparuje. Ostudź. 

2. Twaróg utrzyj widelcem z bryndzą. Dopraw solą i pieprzem. Połącz z buraczkami, dobrze wymieszaj. Odstaw. 

3. Ciasto: mąkę przesiej i wymieszaj ze szczyptą soli. Masło wrzuć do wrzątku. Wlewaj ją porcjami do mąki, zagniatając ciasto. Wbij jajko, wyrób ciasto, uformuj je w kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. Potem podziel na 4 części. Każdą kolejno rozwałkuj (resztę trzymaj przykryte), wytnij kółeczka, nałóż po porcji farszu. Zlep brzegi. Partiami wrzucaj do osolonego wrzątku, gotuj ok. 2 minut od wypłynięcia na wierzch. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje