Pierogi z botwiną
Bardzo smaczne!
Sposób przygotowania
1. Farsz: czosnek obierz, posiekaj. Botwinkę dokładnie umyj. Buraczki zetrzyj na drobne wiórki, listki posiekaj. Masło stop, wrzuć buraczki, czosnek, majeranek i gałkę. Smaż 1-2 minuty. Dodaj listki botwinki. Duś 1-2 minuty i podlej gorącym bulionem. Duś, aż bulion odparuje. Ostudź.
2. Twaróg utrzyj widelcem z bryndzą. Dopraw solą i pieprzem. Połącz z buraczkami, dobrze wymieszaj. Odstaw.
3. Ciasto: mąkę przesiej i wymieszaj ze szczyptą soli. Masło wrzuć do wrzątku. Wlewaj ją porcjami do mąki, zagniatając ciasto. Wbij jajko, wyrób ciasto, uformuj je w kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. Potem podziel na 4 części. Każdą kolejno rozwałkuj (resztę trzymaj przykryte), wytnij kółeczka, nałóż po porcji farszu. Zlep brzegi. Partiami wrzucaj do osolonego wrzątku, gotuj ok. 2 minut od wypłynięcia na wierzch.