Pierogi z ciecierzycą
To danie, które łączy tradycyjną, polską recepturę z jednym z charakterystycznych składników kuchni Bliskiego Wschodu. To ciekawe połączenie, dzięki któremu możemy doświadczyć nowych, kulinarnych doznań smakowych.

Składniki
- ciasto
- 550 g mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
- 20 g masła
- 1 szklanka gorącej wody
- farsz
- 1 puszka ciecierzycy z puszki np. marki Jasmeen
- 1 łyżka margaryny
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 natka ka pietruszki
- 6 łyżek bulionu warzywnego
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, dodajemy rozpuszczone w wodzie masło oraz wbijamy jajko. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Powstałe ciasto wykładamy na obsypany mąką blat i ugniatamy przez około 7 minut. Następnie zawijamy je w folię i odstawiamy na około 30 minut.
W tym czasie na patelni rozgrzewamy margarynę i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Dorzucamy także ciecierzycę, posiekaną pietruszkę oraz wlewamy bulion. Wszystko podsmażamy przez około 4 minuty, a po tym czasie miksujemy za pomocą blendera. Powstały farsz doprawiamy solą oraz pieprzem.
Następnie ciasto odwijamy z foli i wałkujemy. Za pomocą szklanki wycinamy z niego krążki, na które nakładamy farsz i formujemy pierogi. Gotowe wrzucamy do wrzącej, osolonej wody na około 4 minuty. Przed samym podaniem możemy podsmażyć pierogi na patelni z dodatkiem posiekanej cebuli lub wstawić do piekarnika na około 10 minut, aby stały się złociste i chrupiące.
Smacznego