Pierogi z pesto
Propozycja na nieco inne pierogi w równie smacznej odsłonie.

Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 3-4 łyżki wody
- łyżka oliwy
- sól
- farsz
- 10 dag suszonych pomidorów
- 50 dag sera ricotta
- 3 łyżki pesto bazyliowego
- sól
- pieprz
- łyżka soku z cytryny
- łyżka oliwy
Sposób przygotowania
Mąkę wymieszaj z jajkiem i żółtkami. Dodaj wodę, oliwę i sól. Zagnieć ciasto, przykryj i odstaw na 30 minut. Pomidory suszone odsącz z zalewy, pokrój lub zmiksuj. Wymieszaj z ricottą, pesto, solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj. Na jednej ułóż kuleczki z farszu serowego, przykryj drugą. Wycinaj kwadraty, zlepiaj. Gotuj w osolonym wrzątku do miękkości.