Pierogi z pomarańczami
Pomysł na pierogi.

Składniki:
Ciasto: - 0,5 kg mąki,- 2 małe jajka,- szczypta soli,- 2 łyżki oleju,- ok. szklanki ciepłej wody,- Farsz: - 1 szklanka mleka,- 3 czubate łyżki kaszy manny,- 2 małe pomarańcze,- 4 łyżki miodu,- kawałek imbiru,- szczypta soli,- 1/2 łyżeczki imbiru,- 3 łyżki oleju,- Sos czekoladowy:- 1/2 tabliczki czekolady
Przygotowanie:
Zagotować mleko ze szczyptą soli i wsypać kaszę mannę cały czas mieszając. Gotować do zgęstnienia, przestudzić. Pomarańcze dokładnie umyć i sparzyć we wrzątku, pokroić dość drobno i przesmażyć na mocno rozgrzanym miodzie z dodatkiem imbiru. Część pomarańczy odłożyć do dekoracji, resztę połączyć z kaszą manną. Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować, wycinać kwadraty, na każdy nakładać farsz i dokładnie zlepić unosząc rogi kwadratów do góry. Wrzucać na gotującą się wodę (osoloną i z 3 łyżkami oleju), gotować kilka minut. Pierogi podawać z sosem czekoladowym i pozostawionymi pomarańczami, posypać tartą czekoladą. Czas przygotowania 1 h 30 min. Przepis na 8 osób.