Reklama

Reklama

Pierogi z truskawkami

Pierogi na słodko uchodzą za ulubiony wakacyjny obiad wszystkich dzieci, ale ilekroć pojawiają się na stole, cieszy się cała rodzina. Wbrew pozorom to szybkie i nieskomplikowane danie.

Składniki

  • 500 g truskawek
  • 1 jajko
  • 1 szklanka wody
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g miękkiego masła + 2-3 łyżki masła do polania pierogów
  • bułka tarta
  • cukier, sól

1. Mąkę umieszczamy w misce (możemy ją przesiać), na jej kopczyk wbijamy jajko, solimy szczyptą soli, dodajemy roztopione masło (w temp. pokojowej), całość zalewamy szklanką wody. Mieszamy, aż składniki się połączą.

2. Wyrabiamy ciasto ręcznie kilka minut, formujemy z niego kulkę, którą umieszczamy w miseczce, przykrywamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce ok. 30 min.

3. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Owoce kroimy drobno, kilka sztuk odkładamy do dekoracji. Pokrojone posypujemy niewielką ilością bułki tartej. Stolnicę oprószamy mąką.

4. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy koła przy pomocy szklanki. Na środku każdego koła umieszczamy truskawkowe kawałki, brzegi sklejamy. Można posmarować sklejone brzegi niewielką ilością białka lub wody, by nie rozklejały się w trakcie gotowania.

5. W większym garnku zagotowujemy 2 l wody z odrobiną soli. Pierogi wrzucamy ostrożnie, partiami. Gotujemy do wypłynięcia. Gotowe polewamy masłem, ew. delikatnie słodzimy. Dekorujemy pozostawionymi truskawkami.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje