Sześć pomysłów na dania z truskawkami

Truskawki są jednymi z ulubionych owoców Polaków. Zwłaszcza w sezonie warto serwować je w różnych wariantach. Dziś mamy dla was sześć pomysłów na dania z truskawkami w roli głównej.

Warto korzystać z dobrodziejstw sezonu truskawkowego
Warto korzystać z dobrodziejstw sezonu truskawkowego123RF/PICSEL

Najwięcej korzyści dla zdrowia przyniesie nam zjadanie surowych owoców, a propozycji, w których truskawek nie trzeba poddawać obróbce termicznej, jest naprawdę dużo. Są i takie jak pierogi, kompot czy zupa truskawkowa, gdzie stawiamy po prostu na smak.

Nieprzeciętna wartość odżywcza

Każda truskawka to bogactwo witamin i minerałów. Znajdziemy wśród nich trzy silne przeciwutleniacze w postaci witamin: A, C i E, a poza tym tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy i witaminę K. Wśród składników mineralnych wymienić trzeba: wapń, potas, magnez, żelazo, fosfor, cynk i sód. Z uwagi na ich wysoką zawartość truskawki są szczególnie polecane osobom borykającym się z anemią.

Lubimy zajadać je solo, bo truskawki są tak pyszne, że nie wymagają dodatków. Same jednak mogą być doskonałym dopełnieniem wielu dań. Dziś sześć truskawkowych propozycji, które sprawdzą się szczególnie w letnim menu, gdy z uwagi na wysokie temperatury często sięgamy po lżejsze posiłki. W każdym z opisanych wariantów sugerujemy wykorzystać surowe owoce, zyskamy więcej wartości odżywczych.

Komosa ryżowa z serem typu feta i truskawkami

Komosę gotujemy i wykładamy na talerze. Dodajemy pokrojony w kostkę ser feta i surowe owoce. Duże truskawki warto pokroić w ćwiartki. Całość posypujemy cynamonem.

Ryż z mozzarellą i truskawkami

Ugotowany ryż (według preferencji: biały, naturalny brązowy, czarny lub dziki) rozkładamy do miseczek. Do każdej porcji dodajemy kawałki sera i pokrojone w grubą kostkę truskawki. Opcjonalnie dodajemy po łyżce jogurtu naturalnego. Całość obsypujemy wiórkami kokosowymi i karobem.

Makaron z białym serem i truskawkami

Danie mocno zakorzenione w polskiej tradycji, latem warto wzbogacić smakiem sezonowych owoców, a także listkami świeżej mięty lub natką pietruszki.

Owsianka z truskawkami

Czyste (niedosładzane) płatki owsiane to doskonała propozycja na pożywne śniadanie. Ważne, byśmy nie popadali w rutynę i urozmaicali je dodatkami. Latem warto serwować je z truskawkami i jogurtem naturalnym.

Jaglanka z serem halloumi i truskawkami

Do ugotowanej kaszy (jeszcze w garnku) dodajemy pokrojony w kostkę ser halloumi, całość nakrywamy pokrywką i zostawiamy na kilka minut na ciepłym, ale już wyłączonym palniku. Pod wpływem temperatury ser uplastyczni się, ale nie roztopi. Po przemieszaniu rozkładamy na talerze, które ozdabiamy świeżymi truskawkami i listkami mięty.

Sałatka z serem kozim, szparagami i truskawkami

Ser kroimy w kostkę, dodajemy pokrojone, a wcześniej ugotowane na parze zielone szparagi, połówki truskawek, płatki migdałów, czarnuszkę i sok z cytryny. Serwujemy z tostami.

Obok przedstawionych wyżej propozycji, jest też niezliczona ilość ciast i deserów, w których truskawki mają swoja silna pozycję. Trudno wyobrazić sobie lato bez biszkoptu z truskawkami czy sałatki owocowej, z dużą zawartością truskawek. Kto choć raz nie jadł naleśników z truskawkami, albo domowych lodów truskawkowych, szybko powinien to nadrobić.

Ewa Koza, mamsmak.com

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas