Reklama

Reklama

Pierogi z twarogiem i jagodami

Dla miłośników pierogów na słodko.

Składniki

  • mąka pszenna 500 g
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • letnia woda 1 szklanka

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do miski, dodać olej i powoli lejąc letnią wodę - zarobić elastyczne ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 0,3 cm i szklanką wyciąć krążki.

Reklama

Składniki - farsz

  • Twaróg wiejski półtłusty np. BIO od OSM Piątnica 500 g
  • żółtko jajka 2 szt.
  • świeże jagody 1 szklanka
  • cukier 3 łyżki
  • śmietana kwaśna 12 % 3 łyżki
 

Sposób przygotowania

Do twarogu dodać żółtka jaj, cukier i całość dokładnie wymieszać. Na koniec dodać jagody i wyrobić dłonią. Z tak przygotowanej masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Z gotowego farszu i krążków ciasta ulepić pierogi. Ugotować w lekko osolonej wodzie, od wypłynięcia - ok. 2 minuty. Najlepiej smakują polane kwaśną śmietaną i posypane brązowym cukrem. Do dekoracji można wykorzystać listki tymianku lub bazylii. 

Smacznego!

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje