Pierogi z twarogiem i jagodami
Dla miłośników pierogów na słodko.

Składniki
- mąka pszenna 500 g
- olej rzepakowy 2 łyżki
- letnia woda 1 szklanka
Sposób przygotowania
Mąkę przesiać do miski, dodać olej i powoli lejąc letnią wodę - zarobić elastyczne ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 0,3 cm i szklanką wyciąć krążki.
Składniki
- farsz
- Twaróg wiejski półtłusty np. BIO od OSM Piątnica 500 g
- żółtko jajka 2 szt.
- świeże jagody 1 szklanka
- cukier 3 łyżki
- śmietana kwaśna 12 % 3 łyżki
Sposób przygotowania
Do twarogu dodać żółtka jaj, cukier i całość dokładnie wymieszać. Na koniec dodać jagody i wyrobić dłonią. Z tak przygotowanej masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Z gotowego farszu i krążków ciasta ulepić pierogi. Ugotować w lekko osolonej wodzie, od wypłynięcia - ok. 2 minuty. Najlepiej smakują polane kwaśną śmietaną i posypane brązowym cukrem. Do dekoracji można wykorzystać listki tymianku lub bazylii.
Smacznego!
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.