Pierogowy zawrót głowy
- Zazwyczaj gotuję je z tego, co akurat mam w domu. Lepienie trochę nuży (warto robić to z kimś), ale potem jest tylko radość. Polane skwarkami z selera znikają migiem! - Alicja Rokicka, weganka i autorka książek kucharskich.
Pierogi z boczniakami
Sposób przygotowania
1. Farsz: Posiekaj boczniaki i cebulę. Rozgrzej na patelni 2-3 łyżki oleju i wrzuć cebulę. Smaż, aż zmięknie, dodaj przyprawy (oprócz soli i pieprzu). Dodaj boczniaki, smaż, aż odparują (15 minut). Wsyp natkę. Ostudź farsz, wyjmij liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec. Dopraw solą i pieprzem.
2. Ciasto: Przesyp do miski mąkę. Sól rozpuść w szklance wrzątku, wlej wodę do mąki. Wymieszaj drewnianą łyżką. Przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut. Dodaj olej i wyrób ciasto. Przykryj i odstaw na 15-20 minut.
3. Ciasto rozwałkuj kolejno na cienkie placki. Wycinaj z nich kółka, nakładaj farsz i zaklejaj pierogi. Gotuj w osolonej wodzie, 2-3 minuty od wypłynięcia.
4. Na omastę obierz selera i pokrój drobno. Rozgrzej olej na patelni i smaż selera 10 minut. Dodaj sos sojowy i posiekaną cebulkę. Smaż dalej, aż cebulka się zrumieni. Polej omastą pierogi.
Pierogi (prawie) ruskie
Sposób przygotowania
1. Ciasto: Przesiej mąkę do miski. Sól wsyp do szklanki, zalej wrzątkiem i wymieszaj.
2. Wlej wodę do miski z mąką i mieszaj drewnianą łyżką. Dodaj jeszcze łyżkę wody, ciasto będzie wtedy bardziej miękkie, lepiej się rozwałkuje. Zagnieć je dłońmi, na koniec dodaj olej. Uformuj z niego kulkę, zawiń w folię spożywczą i odłóż na 20-40 minut.
3. Farsz: Obierz ziemniaki, pokrój i ugotuj. Następnie odcedź je i ostudź. Z grubsza ubij (ale nie na purée).
4. Cebulę posiekaj drobniutko. Podsmaż na oleju na rumiano. Brukselkę posiekaj drobno i dodaj do rumianej już cebuli. Smaż około 2 minut, aby zmiękła. Przełóż brukselkę z cebulą do ziemniaków. Dodaj pieprz (przynajmniej 1/2 łyżeczki) i majeranek. Dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw do smaku solą.
5. Ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj cienko i wycinaj kółka. Napełnij je farszem, zaklej, gotuj w osolonej wodzie. Jedz ze zrumienioną cebulką lub z omastą (patrz pierogi z boczniakami).