Reklama

Reklama

Pierogowy zawrót głowy

- Zazwyczaj gotuję je z tego, co akurat mam w domu. Lepienie trochę nuży (warto robić to z kimś), ale potem jest tylko radość. Polane skwarkami z selera znikają migiem! - Alicja Rokicka, weganka i autorka książek kucharskich.

Pierogi z boczniakami

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • szklanka wrzątku
  • łyżeczka soli
  • łyżka oleju

Składniki - farsz

  • 600 g boczniaków
  • 2 cebule
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • łyżeczka majeranku
  • 3 liście laurowe
  • 3 jagody jałowca
  • sól
  • czarny pieprz
  • olej

Składniki - omasta

  • kawałek selera
  • cebula
  • łyżka sosu sojowego
  • olej

Sposób przygotowania

1. Farsz: Posiekaj boczniaki i cebulę. Rozgrzej na patelni 2-3 łyżki oleju i wrzuć cebulę. Smaż, aż zmięknie, dodaj przyprawy (oprócz soli i pieprzu). Dodaj boczniaki, smaż, aż odparują (15 minut). Wsyp natkę. Ostudź farsz, wyjmij liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec. Dopraw solą i pieprzem. 

2. Ciasto: Przesyp do miski mąkę. Sól rozpuść w szklance wrzątku, wlej wodę do mąki. Wymieszaj drewnianą łyżką. Przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut. Dodaj olej i wyrób ciasto. Przykryj i odstaw na 15-20 minut. 

3. Ciasto rozwałkuj kolejno na cienkie placki. Wycinaj z nich kółka, nakładaj farsz i zaklejaj pierogi. Gotuj w osolonej wodzie, 2-3 minuty od wypłynięcia. 

4. Na omastę obierz selera i pokrój drobno. Rozgrzej olej na patelni i smaż selera 10 minut. Dodaj sos sojowy i posiekaną cebulkę. Smaż dalej, aż cebulka się zrumieni. Polej omastą pierogi. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje