Reklama

Reklama

Pierożki inne niż wszystkie

W wersji bezmięsnej są równie smaczne. Warto spróbować!

Wontony w bulionie

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 kostka marynowanego tofu
  • 1 czerwona papryka
  • 2 dymki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki sosu sojowego olej

Składniki - dodatkowo

  • esencjonalny warzywny bulion

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszaj razem z oliwą oraz ok. 1/2 bardzo gorącej wody. Potem zagnieść elastyczne, dosyć twarde ciasto. Odłóż je do wystudzenia. W tym czasie przygotuj farsz do pierożków: tofu pokrusz i rozgnieć (najlepiej dłońmi albo widelcem) na drobniutkie kawałki. Dymki oraz paprykę oczyść i drobno posiekaj. Seler naciowy oczyść, potnij na kawałeczki. Pokrojone warzywa usmaż na oleju. 

Wymieszaj z tofu oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przypraw sosem sojowym, pieprzem i ew. solą. Ciasto rozwałkuj. Potnij na kwadraty. Na każdy nałóż farsz. Boki unieś i zlep. Pierożki gotuj w lekko osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Uważaj, aby ich nie rozgotować - lepiej aby były niedogotowane niż przegotowane, ponieważ i tak rozmiękną w zupie. Gotowe pierożki podawaj z gorącym bulionem.

Reklama

***

#POMAGAMINTERIA

1 czerwca reprezentantka Polski w kolarstwie górskim Rita Malinkiewicz i jej koleżanka Katarzyna Konwa jechały na trening w ramach autorskiego projektu Rity dla pasjonatów kolarstwa #RittRide for all. Z niewyjaśnionych przyczyn w Wilkowicach koło Bielska-Białej wjechał w nie samochód jadący z naprzeciwka. Kasia przeszła wiele operacji w tym zabieg zespolenia połamanego kręgosłupa i połamanej twarzoczaszki oraz częściową rekonstrukcję nosa i języka. Rita nadal pozostaje w śpiączce farmakologicznej, a jej obecny stan zdrowia jest bardzo ciężki. Potrzeba pieniędzy na ich leczenie i rehabilitację. Sprawdź szczegóły >>>

Empanadas z fasolą

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 i 1/3 szkl. mąki orkiszowej (ew. pszennej)
  • 12 dag masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko oraz 1 łyżka mleka do posmarowania pierożków

Sposób przygotowania

Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj do niej masło pokrojone na kawałeczki i sporą szczyptę soli. Składniki posiekaj nożem, a kiedy zaczną powstawać grudki, dodaj żółtka oraz śmietanę. Wtedy zagnieć ciasto rękami. Zawiń je w folię i włóż na 30-40 minut do lodówki. Fasolę przełóż na sitko, osącz z zalewy. Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj 20 minut w posolonym wrzątku. Odcedź, osącz, jeszcze ciepłe przepuść przez praskę. Dodaj fasolę i dobrze wymieszaj. 

Cebulę obierz, grubo posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj do farszu. Przypraw go na pikantnie solą oraz pieprzem. Schłodzone ciasto rozwałkuj. Szklanką wytnij kółka. Nałóż na nie farsz. Złóż na pół. Mocno zlep brzegi. Pierożki posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz ok. 35 minut. 

***

#POMAGAMINTERIA

1 czerwca reprezentantka Polski w kolarstwie górskim Rita Malinkiewicz i jej koleżanka Katarzyna Konwa jechały na trening w ramach autorskiego projektu Rity dla pasjonatów kolarstwa #RittRide for all. Z niewyjaśnionych przyczyn w Wilkowicach koło Bielska-Białej wjechał w nie samochód jadący z naprzeciwka. Kasia przeszła wiele operacji w tym zabieg zespolenia połamanego kręgosłupa i połamanej twarzoczaszki oraz częściową rekonstrukcję nosa i języka. Rita nadal pozostaje w śpiączce farmakologicznej, a jej obecny stan zdrowia jest bardzo ciężki. Potrzeba pieniędzy na ich leczenie i rehabilitację. Sprawdź szczegóły >>>

Czubereki z pieczarkami

Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 1 i 1/2 szkl. wody
  • 2 i 1/2 szkl. mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka octu
  • 1 żółtko
  • po 1/2 łyżeczki soli oraz cukru

Składniki - farsz

  • 60 dag pieczarek
  • 2 małe cebule
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki;

Składniki - dodatkowo

  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania

Zagotuj 1 szkl. wody z solą, cukrem, olejem. Zestaw z ognia i wsyp mąkę. Wymieszaj na gładką masę i ostudź. Zimną masę wyłóż na stolnicę. Dodaj ocet i żółtko. Dolewając stopniowo 1/2 szkl. gorącej wody, zagnieć elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto zawiń w folię spożywczą i odłóż na 30 minut. Przygotuj farsz: pieczarki oczyść, ew. szybko opłucz i wytrzyj do sucha. Grzyby drobno pokrój. Cebule obierz, posiekaj. 

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebule i mieszając, zeszklij je. Potem dołóż pieczarki. Mieszając, smaż grzyby, aż wyparuje cały płyn. Zdejmij z ognia. Dodaj natkę oraz sól i pieprz (do smaku). Wystudź. Ciasto rozwałkuj, potnij na kwadraty. Na każdy nałóż porcje farszu. Unieś brzegi ciasta, skręć ponad farszem, formując sakiewki. Smaż w głębokim oleju (razem 20 minut). Po wyjęciu osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

***

#POMAGAMINTERIA

1 czerwca reprezentantka Polski w kolarstwie górskim Rita Malinkiewicz i jej koleżanka Katarzyna Konwa jechały na trening w ramach autorskiego projektu Rity dla pasjonatów kolarstwa #RittRide for all. Z niewyjaśnionych przyczyn w Wilkowicach koło Bielska-Białej wjechał w nie samochód jadący z naprzeciwka. Kasia przeszła wiele operacji w tym zabieg zespolenia połamanego kręgosłupa i połamanej twarzoczaszki oraz częściową rekonstrukcję nosa i języka. Rita nadal pozostaje w śpiączce farmakologicznej, a jej obecny stan zdrowia jest bardzo ciężki. Potrzeba pieniędzy na ich leczenie i rehabilitację. Sprawdź szczegóły >>>

Dim sum z soczewicą

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 szkl. zielonej soczewicy
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku 2-cm
  • kawałek korzenia imbiru
  • po 1/2 łyżeczki kolendry, kuminu, mielonej słodkiej papryki
  • curry
  • sól
  • szczypta chili
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Mąkę i sporą szczyptę soli wsyp do miseczki. Dolej olej sezamowy. Zagnieć ciasto, stopniowo dolewając tyle wody, by powstało gładkie, elastyczne ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotuj farsz. Marchewkę obierz, zetrzyj. Obrany imbir zeskrob łyżeczką do herbaty. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na 1 łyżce rozgrzanego oleju. Dodaj imbir, kolendrę, kumin, słodką paprykę, chili i curry. 

Dołóż soczewicę i marchewkę. Podlej ok. 1 szkl. wody. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień i gotuj, aż soczewica będzie miękka (ok. 20 minut). Odparuj wodę. Farsz przypraw solą i pieprzem, wystudź. Ciasto na pierogi cienko rozwałkuj. Wytnij kółka (śr. ok. 10 cm). Na każde nałóż nadzienie z soczewicy (po 1 łyżce). Złóż na pół. Mocno zlep. Gotuj przez 7-8 minut w naczyniu do gotowania na parze.

***

#POMAGAMINTERIA

1 czerwca reprezentantka Polski w kolarstwie górskim Rita Malinkiewicz i jej koleżanka Katarzyna Konwa jechały na trening w ramach autorskiego projektu Rity dla pasjonatów kolarstwa #RittRide for all. Z niewyjaśnionych przyczyn w Wilkowicach koło Bielska-Białej wjechał w nie samochód jadący z naprzeciwka. Kasia przeszła wiele operacji w tym zabieg zespolenia połamanego kręgosłupa i połamanej twarzoczaszki oraz częściową rekonstrukcję nosa i języka. Rita nadal pozostaje w śpiączce farmakologicznej, a jej obecny stan zdrowia jest bardzo ciężki. Potrzeba pieniędzy na ich leczenie i rehabilitację. Sprawdź szczegóły >>>

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje