Pierożki inne niż wszystkie

Pierożki w bulionie
Pierożki w bulionie123RF/PICSEL

Wontony w bulionie

Składniki

  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 kostka marynowanego tofu
  • 1 czerwona papryka
  • 2 dymki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki sosu sojowego olej

- dodatkowo

  • esencjonalny warzywny bulion
6 porcji

Sposób przygotowania

Pierogi z fasolą
Pierogi z fasolą123RF/PICSEL

Empanadas z fasolą

Składniki

  • 1 i 1/3 szkl. mąki orkiszowej (ew. pszennej)
  • 12 dag masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko oraz 1 łyżka mleka do posmarowania pierożków
6 porcji

Sposób przygotowania

Pierogi z pieczarkami
Pierogi z pieczarkami123RF/PICSEL

Czubereki z pieczarkami

Składniki

  • 1 i 1/2 szkl. wody
  • 2 i 1/2 szkl. mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka octu
  • 1 żółtko
  • po 1/2 łyżeczki soli oraz cukru

- farsz

  • 60 dag pieczarek
  • 2 małe cebule
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki;

- dodatkowo

  • olej do głębokiego smażenia
8 porcji

Sposób przygotowania

Pierogi z soczewicą
Pierogi z soczewicą123RF/PICSEL

Dim sum z soczewicą

Składniki

  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 szkl. zielonej soczewicy
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku 2-cm
  • kawałek korzenia imbiru
  • po 1/2 łyżeczki kolendry, kuminu, mielonej słodkiej papryki
  • curry
  • sól
  • szczypta chili
  • pieprz
  • olej do smażenia
6 porcji

Sposób przygotowania

Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?