Reklama

Reklama

Pierożki inne niż wszystkie

W wersji bezmięsnej są równie smaczne. Warto spróbować!

Wontony w bulionie

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 kostka marynowanego tofu
  • 1 czerwona papryka
  • 2 dymki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki sosu sojowego olej

Składniki - dodatkowo

  • esencjonalny warzywny bulion

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszaj razem z oliwą oraz ok. 1/2 bardzo gorącej wody. Potem zagnieść elastyczne, dosyć twarde ciasto. Odłóż je do wystudzenia. W tym czasie przygotuj farsz do pierożków: tofu pokrusz i rozgnieć (najlepiej dłońmi albo widelcem) na drobniutkie kawałki. Dymki oraz paprykę oczyść i drobno posiekaj. Seler naciowy oczyść, potnij na kawałeczki. Pokrojone warzywa usmaż na oleju. 

Wymieszaj z tofu oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przypraw sosem sojowym, pieprzem i ew. solą. Ciasto rozwałkuj. Potnij na kwadraty. Na każdy nałóż farsz. Boki unieś i zlep. Pierożki gotuj w lekko osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Uważaj, aby ich nie rozgotować - lepiej aby były niedogotowane niż przegotowane, ponieważ i tak rozmiękną w zupie. Gotowe pierożki podawaj z gorącym bulionem.

Reklama

***

#POMAGAMINTERIA

1 czerwca reprezentantka Polski w kolarstwie górskim Rita Malinkiewicz i jej koleżanka Katarzyna Konwa jechały na trening w ramach autorskiego projektu Rity dla pasjonatów kolarstwa #RittRide for all. Z niewyjaśnionych przyczyn w Wilkowicach koło Bielska-Białej wjechał w nie samochód jadący z naprzeciwka. Kasia przeszła wiele operacji w tym zabieg zespolenia połamanego kręgosłupa i połamanej twarzoczaszki oraz częściową rekonstrukcję nosa i języka. Rita nadal pozostaje w śpiączce farmakologicznej, a jej obecny stan zdrowia jest bardzo ciężki. Potrzeba pieniędzy na ich leczenie i rehabilitację. Sprawdź szczegóły >>>

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje