Pierożki z jabłkiem
Apetyczne ciastka.
- kostka margaryny,
- pojemnik kwaśnej śmietany,
- 2 dag drożdży,
- 4 szkl. mąki,
- płaska łyżeczka soli,
- łyżka cukru,
- kilogram jabłek,
- cukier puder i waniliowy do posypania jabłek,
- cukier, orzechy i jajko do posmarowania pierożków
Przygotowanie:
Jabłka obrać, pokroić na cząstki, usunąć gniazda nasienne. Na stolnicę wysypać mąkę. Na jej środek położyć margarynę, oprószyć solą i cukrem. Wszystkie składniki posiekać dokładnie ostrym nożem. W mącznej masie zrobić wgłębienie, wlać do środka śmietanę wymieszaną z drożdżami. Ciasto wyrobić, rozwałkować. Placek pokroić na kwadraty. Na każdy z nich położyć kawałek jabłka, posypać go cukrem, ciasto składać w kształt koperty. Pierożki posmarować rozmąconym jajkiem, oprószyć cukrem, orzechami, po czym upiec na złoty kolor.