Pierś z kurczaka z purre gruszkowym
Letnie smaki.
- 0,75 dag piersi z kurczaka,
- 0,5 kg dojrzałych gruszek,
- 0,3 kg winogron,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka siekanej cebuli,
- 2 łyżki masła,
- sok z 1/2 cytryny,
- sól, pieprz,
- czerwony pieprz,
- cukier,
- kilka listków natki pietruszki,
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze części. Zagotować wodę z cukrem i cytryną, włożyć gruszki i gotować na wolnym ogniu ok. 10 min. Po tym czasie gruszki odcedzić, lekko ostudzić i zmiksować. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać winogrona i po chwili smażenia połączyć z purre gruszkowym. Doprowadzić do wrzenia, doprawić lekko solą i pieprzem. W tym samym czasie poporcjować mięso, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na lekko rozgrzanej patelni. Gotowe mięso podawać z purre gruszkowym, oprószyć kruszonym czerwonym pieprzem, dekorować gałązkami natki pietruszki.
Czas przygotowania 1 h. Przepis na 4 osoby.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!