Pierś z warzywami
Podawany z kieliszkiem białego wina.

Składniki na 2 porcje:
- 2 pojedyncze filety z kurczaka, - 1/2 białej cebuli, - po 1/2 czerwonej i żółtej papryki, - 20 dag pomidorów, - 1 cukinia, - 1/2 bakłażana, - 2 łyżki oleju, - 3 ząbki czosnku, - 2 gałązki rozmarynu, - 2 gałązki tymianku, - 3 łyżki oliwy, - 2 listki laurowe, sól, pieprz, - 100 ml białego wina, 75 ml bulionu
Przygotowanie:
Mięso opłukać, osuszyć. Cebulę pokroić na cząstki. Resztę warzyw oczyścić i pokroić w plastry lub na małe kawałki. Na oleju na silnym ogniu z obu stron przyrumienić mięso. Następnie zmniejszyć płomień i smażyć jeszcze około 7 minut z każdej strony. Zioła opłukać, listki tymianku i igiełki rozmarynu poodrywać od gałązek, posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę. Dodać warzywa, plasterki czosnku, listki laurowe oraz zioła. Od czasu do czasu mieszając smażyć około 12 minut. Następnie doprawić solą i pieprzem. Podlać winem i bulionem i na silnym ogniu dusić jeszcze dalsze 5 minut. Ponownie doprawić solą i pieprzem. Mięso zdjąć z patelni, oprószyć solą i pieprzem. Każdy z filecików ponacinać na plastry. Na talerzu ułożyć po porcji warzyw a na nich po 1 filecie. Potrawę udekorować rozmarynem i bazylią. Zaraz podawać. Najlepszym dodatkiem do takiego kurczaka będzie pieczywo oraz kieliszek mocno ochłodzonego białego wina stołowego.