Genialny deser z rabarbarem. W PRL-u się nim zajadano

Ciasto z rabarbarem
Ciasto z rabarbarem123RF/PICSEL

Rabarbar: walory smakowe i wartości odżywcze w jednym

Zobacz również:

Rabarbar
Rabarbar można dodawać do ciast i innych wypieków123RF/PICSEL

Przepis na ciasto z rabarbarem. W PRL-u się nim zajadano

Kawałki ciasta z rabarbarem i owocami, obficie posypane cukrem pudrem, pokrojone na kilka porcji, widoczne kawałki rabarbaru i soczystych, czerwonych owoców.
Ciasto z rabarbarem123RF/PICSEL

Składniki

  • 250 g margaryny lub masła,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 łyżki wody,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • Przygotuj ok. 400 g rabarbaru pokrojonego na kawałki mające ok. 1 cm (możesz go posypać 1-2 łyżkami cukru).
  1. Pokrój margarynę na mniejsze kawałki, umieść w rondelku, dodaj wodę i cukier. Całość rozpuść. Gdy margaryna zyska wersję płynną, odstaw ją do przestudzenia. Gdy ostygnie, dodaj jajka i całość miksuj mikserem.
  2. Do drugiej miski przesiej przez sito mąkę i dodaj proszek do pieczenia. Dodawaj stopniowo do garnka z margaryną i mieszaj przez cały czas.
  3. Okrągłą, dużą tortownicę lub mniejszą blachę kwadratową wysmaruj od środka margaryną i posyp bułką tartą lub kaszką manną.
  4. Wylej ciasto i wyłóż na niego posypany cukrem rabarbar.
  5. Piekarnik nagrzej do 190 stopni - ciasto piecz przez mniej więcej 40 minut. Aby sprawdzić, czy upiekło się równomiernie, weź patyczek od szaszłyków i nakłuj na środku. Następnie sprawdź, czy jest suche.
  6. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.
Justyna Szyc-Nagłowska o terapii: Siła grupy jest ogromnaINTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?