Genialny deser z rabarbarem. W PRL-u się nim zajadano
Sezon na rabarbar trwa od maja do lipca. Warto przypomnieć sobie o tym warzywie również w kontekście słodkich wypieków. Ciasto z jego dodatkiem było prawdziwym hitem w czasach PRL-u. U nas znajdziecie przepis na ten wyśmienity deser. Sprawdzi się idealnie do popołudniowej kawy.

W kuchni jest stosowany jak owoce, ale tak naprawdę jest warzywem. Mowa o rabarbarze, który jest świetnym dodatkiem do ciast, drożdżówek i innych wypieków.
Spis treści:
Rabarbar: walory smakowe i wartości odżywcze w jednym
Jadalną część stanowią ogonki liściowe mające kolory od zielonego, przez różowy po czerwony. Mają charakterystyczny, kwaskowaty smak. Im dojrzalsza i bardziej czerwona łodyga, ten jest on słodszy.
Rabarbar prócz walorów smakowych ma również sporo wartości odżywczych. Zawiera witaminy C,E i A oraz dużą ilość potasu i fosforu. Sezon na rabarbar trwa od maja do lipca, dlatego warto wykorzystać ten czas na przygotowanie smakowitych wypieków z jego dodatkiem. Jednym z najpopularniejszych jest ciasto rabarbarowe, które ogromną popularnością cieszyło się zwłaszcza w czasach PRL-u.
Do ciast i deserów najlepiej wybierać warzywo mające intensywną czerwoną barwę. To gwarancja słodkiego i pachnącego wypieku.

Przepis na ciasto z rabarbarem. W PRL-u się nim zajadano

Składniki
- 250 g margaryny lub masła,
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 3 łyżki wody,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- Przygotuj ok. 400 g rabarbaru pokrojonego na kawałki mające ok. 1 cm (możesz go posypać 1-2 łyżkami cukru).
Przygotowanie:
- Pokrój margarynę na mniejsze kawałki, umieść w rondelku, dodaj wodę i cukier. Całość rozpuść. Gdy margaryna zyska wersję płynną, odstaw ją do przestudzenia. Gdy ostygnie, dodaj jajka i całość miksuj mikserem.
- Do drugiej miski przesiej przez sito mąkę i dodaj proszek do pieczenia. Dodawaj stopniowo do garnka z margaryną i mieszaj przez cały czas.
- Okrągłą, dużą tortownicę lub mniejszą blachę kwadratową wysmaruj od środka margaryną i posyp bułką tartą lub kaszką manną.
- Wylej ciasto i wyłóż na niego posypany cukrem rabarbar.
- Piekarnik nagrzej do 190 stopni - ciasto piecz przez mniej więcej 40 minut. Aby sprawdzić, czy upiekło się równomiernie, weź patyczek od szaszłyków i nakłuj na środku. Następnie sprawdź, czy jest suche.
- Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.
*Przepis pochodzi z serwisu Smaker